Oproep aan LNV: erken ook de kleinschalige pluimveehouderij

Als agro-ecologisch adviseur en initiatiefnemer van KipEigen heb ik onderstaand pleidooi geschreven namens Caring Farmers. De boodschap: erken de kleinschalige (mobiele) pluimveehouderij, want dit kan een prachtig voorbeeld zijn van diervriendelijke kringlooplandbouw. En hier hoort passende regelgeving bij, die nu nog ontbreekt. Ook wat betreft het vogelgriep dossier pleiten we voor langetermijnoplossingen in plaats van het huidige beleid van symptoombestrijding. We wachten momenteel de reactie van het ministerie af.

Lokale voedselgemeenschappen: een onderzoek

In de nazomer van 2020 werd ik in de boomgaard, tussen de kippen, geïnterviewd door onderzoeker Sandra van Kampen. Terwijl we in de schaduw van één van de grote appelbomen zaten, samen met een ontsnapte kip die gezellig om ons heen scharrelde, spraken we over hoe KipEigen functioneert als voedselgemeenschap (CSA). Aan de ene kant over de voordelen voor de leden, de dieren, duurzaamheid, en voor mij als initiatiefnemer. Maar ook spraken we over de dingen waar we als voedselgemeenschap tegen aanlopen. ‘Niet makkelijker, wel leuker’, is de oneliner die uit haar verkennende onderzoek volgde. Nederland is in totaal ruim 480 initiatieven rijk, die gezamenlijk zo’n 150.000 mensen van vers voedsel voorzien in de vorm van een lokale voedselgemeenschap. En dit aantal is groeiende! Lees hier het complete onderzoeksrapport.

Inmiddels is er in Hilversum nog een voedselgemeenschap van start gegaan, waar ik als bestuurslid bij betrokken ben. Voedselvereniging ‘Ons Eten Hilversum‘ draait nu sinds een paar weken. Leden kopen gezamenlijk via een online platform lokaal voedsel in, dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, aangevuld met de biologische groothandel.

Mooi dat er steeds meer aandacht is voor dit soort initiatieven. Met elkaar leveren we een belangrijke bijdrage aan de voedseltransitie!

Foto: Niels de Vries / Us Hôf

Food100

Afgelopen jaar werd ik voor de tweede keer op rij geselecteerd voor de Food100: een lijst met ambitieuze voedselveranderaars, die zich hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Mooi om hier onderdeel van uit te mogen maken!
Samen met vier andere inspirerende changemakers in de categorie ‘jonger dan 30 jaar’ en allen werkzaam in de agrarische sector, ben ik geïnterviewd door Food Inspiration Magazine. Dit zijn onze verhalen!

Onze kippen in BinnensteBuiten

In oktober 2019 hadden onze kippen een tv-primeur! Ze zijn te zien bij het tv-programma BinnensteBuiten van de KRO-NCRV. Toma (van TOMA-Bloemenservice) en ik vertellen over de mooie wisselwerking tussen de kippen, bloemen en groente. Hoe deze samen een kringloop vormen: een agro-ecosysteem. Toma vertelde het verhaal over de schone bloemen en ik het verhaal over de natuurlijk gehouden kippen. Bekijk het fragment hieronder.

Natuurlijk gezond

Zie je die witte ‘verf’ op de zitstokken? Dat is de diatomeeënaarde van Pest Free Benelux. Een heel fijn poeder, bestaand uit kiezelwierskeletjes van de eencellige diatomeeën. Het werkt tegen allerlei ongedierte, zonder dat er gif nodig is! Het poeder is zelfs een goede toevoeging aan het kippenvoer ?
En het belangrijkst: ik heb in elke kipmobiel nog geen bloedluis gezien. Zo zijn en blijven de kippen op een natuurlijke manier gezond!

Vrij en blij

De laatste blog is al een tijdje geleden. Hoogste tijd voor een update! De kippen leggen inmiddels heerlijke eieren en genieten met volle teugen van hun buitenleven. Ze mogen de hele dag buiten naar hartelust in het gras rondscharrelen. Daar eten ze allerlei kruiden, insecten, wormen, noem maar op! Begint het gras op te raken, dan worden ze gewoon met kipmobiel en al verhuisd naar een vers stuk grasland! Ook helpen ze bij de teelt van bio-bloemen en groente van tuinderij CSA-LandinZicht en Tuinderij Buitenhof. Ze maken de bedden vrij van plaaginsecten en onkruidzaden en bemesten deze, en na de teelt maken ze de bedden weer schoon, terwijl de gewasresten als voeding dienen voor de kippen! Zo is de cirkel weer rond. Wil je hier ook aan bijdragen terwijl je wekelijks van verse eitjes geniet? Er is nog plek voor een aantal eier-aandeelhouders 🙂 Je betaalt minder dan de 220 euro per jaar, omdat je later instapt. Het eierjaar loopt namelijk van 1 mei tot 1 mei. Bedankt namens de kippetjes!

Voor het eerst op het podium met KipEigen

Dit voorjaar werd ik uitgenodigd om mijn verhaal van KipEigen te vertellen tijdens de Pecha Kucha Night in de Vorstin in Hilversum. De avond had als thema ‘Groene bruggenbouwers’, gepresenteerd door Frank du Mosch. Tijdens mijn presentatie vertelde ik over de huidige gang van zaken in de intensieve landbouw en mijn zoektocht naar duurzame oplossingen. Ik geloof dat KipEigen een voorbeeld is van hoe het ook kan!

Ze zijn er!

In de ochtend van 2 maart was het dan eindelijk zover: de kippen zijn gearriveerd! Samen met het welkomstcomité hebben we de kippetjes uitgeladen en verdeeld over de drie hokken. Ik vind dat ze zich opvallend goed aanpassen aan hun nieuwe thuis! Al heel snel waren ze rustig aan het eten en drinken, verzorgden ze hun verenkleed en gingen ze lekker zitten, op stok of in het strooisel. De eerste paar dagen bleven zo nog even binnen in de kipmobiel, zodat ze rustig konden wennen.

Wanneer komen de eieren dan? Goed dat je het vraagt 😉 De kippen zijn nu 11 weken oud en nog hard aan het groeien. De eerste eieren verwachten we april/mei, dan zijn de kippen geslachtsrijp. De aandelen starten officieel per 1 mei, dus als de hennen in april al beginnen met leggen hebben jullie als aandeelhouders deze eieren als bonus! Er zijn nog eieraandelen beschikbaar, dus meld je snel aan!

Bouw kipmobielen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 756C76BB-EFFD-4EA5-BDB6-DDC98CFD2471-1024x1024.jpeg

De schuur van tuinderij CSA-LandinZicht op de Rading is sinds deze maand omgetoverd tot bouwplaats! Hier worden de mobiele hokken één voor één gebouwd door vakkundige vrijwilligers. Zonder Martijn en Gerard was het nooit zo goed geworden als dat het nu wordt. Daarnaast heeft ook Jasper, de smid van kasteel Sypesteyn, geholpen met het lassen van het stalen onderstel, zodat de wielen er mooi en stevig onder geplaatst konden worden. En niet te vergeten Elfriede, de stagiaire van LandinZicht, die ook enthousiast meehelpt! Zelf klus ik natuurlijk ook hard mee, terwijl ik alles te weten kom over materialen en gereedschappen: zoiets heb ik immers nog nooit eerder gedaan. Twee van de drie kipmobielen zitten al in elkaar. Nummer drie is maandag aan de beurt. Daarna is het tijd voor de beplating, afwerking en de bouw van legnesten en zitstokken, Kortom: het gaat boven verwachting goed en snel. Intussen denken we ook na hoe we deze kipmobielen op de Buitenhof krijgen. Dat zal een hele onderneming worden!

Al het hout, staal en gaas is gerecycled, net als de beplating die er als afwerking nog tegenaan gezet zal worden. Het hout maken we weersbestendig door het te behandelen met lijnolie, een natuurproduct. De kipmobiel is licht en luchtig, een ideaal kippenhok! De kippen moesten eens weten in wat voor paleisjes ze terecht gaan komen!