De Vredelinger Kip

De KipEigen eieren worden gelegd door onze Vredelinger kippen. Dit recentelijk biologisch gefokte ras is speciaal bedoeld voor de meer natuurlijke, biologische houderij. het bijzondere aan de Vredelinger kip is dat het een dubbeldoelras is.

Dit betekent dat de kip voor eier- én vleesproductie ingezet kan worden. De hen legt ongeveer 250-255 eieren per jaar en de haantjes groeien langzaam op als vleeskippen die pas na 18 weken worden geslacht. Naast alles wat de kippen buiten kunnen vinden krijgen ze biologisch voer, aangevuld met wat granen en zaden.

Dit is heel uniek, want in de eierindustrie worden normaal gesproken hybride kippen gebruikt. Ook in de biologische houderij is de hybride kip gebruikelijk. De ouderlijnen van deze kruisingen zijn geheim en in het bezit van grote fokkerijconcerns.

De leghybride is zo gefokt dat ze met zo min mogelijk voer tussen de 300 á 330 eieren per jaar legt. Deze kip gaat anderhalf jaar mee, en daarna is ze ‘op’. Vlees zit er ook nauwelijks meer aan. Daarnaast worden alle haantjes die in deze industrie geboren worden, op hun eerste levensdag gedood. Het is immers niet rendabel om er voer in te stoppen, gezien het feit dat er nauwelijks vlees aan zal komen.

In de vleeskuikensector worden juist hybride kippen gebruikt die speciaal gefokt zijn voor enorm snelle groei. Een gewone vleeskip uit een scharrelstal wordt met een leeftijd van 5-6 weken geslacht; de biologische met 8 weken.

We kunnen ons afvragen hoe ver we als mensen hierin moeten gaan. Hoe natuurlijk is dit nog?

Doordat de Vredelinger geen ‘eierfabriekje’ of ‘body builder’ is, kan deze kip meer energie steken in haar gezondheid. Het is een robuust dier, dat daardoor goed past in het houderijsysteem dat we voor ogen hebben. Naast dat de kippen niet zo hard hoeven te presteren, hebben de kippen bij KipEigen ook de vrijheid om hun natuurlijke gedrag te uiten en lekker kip te zijn.