De Vredelinger Kip

De KipEigen eieren worden gelegd door de bijzondere Vredelinger kip. Dit recentelijk gefokte ras is speciaal bedoeld voor de biologische houderij. Normaal gesproken worden er in de eierindustrie hybride legkippen gebruikt. Ook in de biologische houderij is deze hybride kip gebruikelijk. De ouderlijnen van deze kruising zijn geheim en in het bezit van grote fokkerijconcerns.

De leghybride is zo gefokt dat ze met zo min mogelijk voer meer dan 300 eieren per jaar legt. Deze kip gaat anderhalf jaar mee, en daarna is ze ‘op’. Vlees zit er ook nauwelijks meer aan. Daarnaast worden alle haantjes die in deze industrie geboren worden, op hun eerste levensdag gedood. Het is immers niet rendabel om er voer in te stoppen, gezien het feit dat er nauwelijks vlees aan zal komen.

In de vleeskuikensector worden hybride kippen gebruikt die juist gefokt zijn voor enorm snelle groei. Een gewone vleeskip uit een scharrelstal wordt met een leeftijd van 5-6 weken geslacht; de biologische met 8 weken.

De Vredelinger daarentegen is een dubbeldoelkip. Dit betekent dat de kip voor eier- én vleesproductie ingezet kan worden. De hen legt ongeveer 250-255 eieren per jaar en de haantjes groeien langzaam op als vleeskippen die pas na 18 weken worden geslacht. Naast alles wat de kippen buiten kunnen vinden krijgen ze biologische voer, aangevuld met wat granen en zaden.

De Vredelinger hen leeft ook nog eens twee keer langer dan haar hybride soortgenoot. Doordat de Vredelinger geen ‘eierfabriekje’ of ‘body builder’ is, kan deze kip meer energie steken in haar gezondheid. Het is een robuust dier, dat daardoor goed past in het houderijsysteem dat we voor ogen hebben. Bij KipEigen hebben de kippen de vrijheid om hun natuurlijke gedrag te uiten en lekker kip te zijn.