De Vredelinger Kip

Voor de KipEigen eieren gaan we de Vredelinger kip inzetten. Dit recentelijk gefokte ras is speciaal bedoeld voor de biologische houderij. Normaal gesproken worden er in de eierindustrie hybride legkippen gebruikt. Ook in de biologische sector is deze hybride kip gebruikelijk. De ouderlijnen van deze kruising zijn geheim en in het bezit van grote fokkerijconcerns.

De leghybride is zo ontworpen dat ze met zo min mogelijk voer meer dan 300 eieren per jaar legt. Deze kip gaat een tot anderhalf jaar mee, en daarna is ze uitgeput. Vlees zit er ook nauwelijks meer aan. Daarnaast worden alle haantjes die in deze industrie geboren worden, vernietigd zodra ze uit het ei komen. Het is immers niet rendabel om er voer in te stoppen, gezien het feit dat er nauwelijks vlees aan zal komen.

De Vredelinger daarentegen is een dubbeldoelkip. Dit betekent dat de kip voor eier- én vleesproductie ingezet kan worden. De hen legt ongeveer 250-255 eieren per jaar en de haantjes kunnen (langzaam) opgroeien tot vleeskippen (18 weken). Naast alles wat de kippen buiten kunnen vinden krijgen ze biologische legkorrel bijgevoerd, aangevuld met wat granen en zaden.

De Vredelinger hen leeft ook nog eens twee tot drie keer langer dan haar hybride soortgenoot. Doordat de Vredelinger geen ‘eierfabriekje’ is, kan deze kip meer energie steken in haar gezondheid. Het is een robuust dier, dat daardoor goed past in het houderijsysteem dat we voor ogen hebben. Bij KipEigen hebben de kippen de vrijheid om hun natuurlijke gedrag te uiten en lekker kip te zijn.