Leerlingboertraject

INSCHRIJVINGEN 2025 GEOPEND

Heb je passie en ambitie om zelf aan de slag te gaan in de regeneratieve landbouw en wil je de kneepjes van het vak leren in ons enthousiaste team? In ons leerlingboertraject is het mogelijk om te leren en werkervaring op te doen, los van een opleiding. Wees welkom op ons bedrijf en leer alles over onze no-dig tuinderij met CSA-groentepakketten, het houden van dubbeldoelkippen en haantjes in onze fruitboomgaard, het houden van schapen in een regeneratief begrazingssysteem, of de ontwikkeling van een mini-voedselbos: alles met een positieve impact op mens, dier, natuur en klimaat! 

Het leerlingboertraject is voor aspirant regeneratieve boeren (of serieuze homesteaders), die zich hier goed op willen voorbereiden middels een persoonlijk traject. Als leerlingboer draai je een seizoen lang, 100 dagen mee (2 tot 3 dagen per week). De precieze duur van de stageperiode en de dagen zijn in overleg. Hier doe je werkervaring en praktische kennis op, zodat je na afloop zelf als regeneratief boer aan de slag kunt. Je leert hoe je met je met hoofd, hart en handen vorm kan geven aan je droom! 

Je kunt je traject op je eigen manier vormgeven: aan het begin stel je je eigen doelen op. Word je vooral enthousiast van groenteteelt? Dan kan je op de no-dig tuinderij je hart ophalen. Ben je een echte vee-freak? Dompel je onder in KipEigen: de eerste kippen-CSA van Nederland. Of doe het allemaal. Het is namelijk kenmerkend voor onze Regeneratieve Natuurboerderij dat de vele verschillende elementen allemaal op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Dat heeft voor jou als voordeel dat je laagdrempelig kennis kan maken met de andere bedrijfstakken en dat je inzicht krijgt in de holistische context. Naast werk op het land en met de dieren zit je ook bij ons aan tafel als we plannen maken voor de boerderij. Zo krijg je inzicht in de bedrijfsvoering en keuzes waar je als boer voor komt te staan. Daarnaast bieden we ook theorie aan over bijvoorbeeld bodemgezondheid, teeltplanning, diergezondheid, etc. En je kunt als leerlingboer kosteloos aanhaken bij de diverse workshops en cursussen die hier op Natuurboerderij KipEigen gegeven worden. Gedurende het seizoen heb je ook de mogelijkheid om te werken aan je eigen bedrijfsplan en teeltplan, en kan je gebruik maken van feedback en adviezen van regeneratieve boeren Eva en Ellen. Na afronding van dit traject ben je er klaar voor om je eigen kleinschalige regeneratieve boerderij te starten.

Enthousiast? Stuur een sollicitatiemail naar info@kipeigen.nl waarin je meer vertelt over jezelf, je plannen en dromen en over de kennis en ervaring die je tot nu toe al hebt opgedaan, zodat we een beeld krijgen van waar je op dit moment staat en waar je naartoe wilt. Er is per seizoen plek voor 2 leerlingboeren, dus als er meer aanvragen zijn, zullen we een selectie maken, waarbij we kiezen voor de kandidaten met de meeste potentie voor positieve impact in de regeneratieve landbouw. Als je bent gekozen uit de kandidaten leerlingboeren nodigen we je uit om op gesprek te komen hier bij Natuurboerderij KipEigen om kennis te maken en te bespreken hoe we jouw traject samen kunnen gaan invullen. Ook tekenen we dan de trajectovereenkomst. 

Er wordt van je verwacht dat je een heel seizoen meedraait (tenminste van half februari tot half november = 100 dagen, verspreid over 9 maanden), en op de afgesproken dagen en tijden aanwezig bent (tenzij sprake is van ziekte/overmacht). Er is uiteraard ruimte om er een paar weken tussenuit te gaan (vakantie is gezond!), maar dan wel buiten het hoogseizoen, dus niet in juni-juli-augustus. Je geeft je vakantieweken ruim van tevoren aan ons door. Het is mogelijk in overleg je dagen flexibel in te delen. Als voorbeeld: 1 dag per week in voor- en naseizoen (=minimum), en in het hoogseizoen juist meer dagen per week. Dit alles in goed overleg.  

Aan het leerlingboertraject zijn geen kosten verbonden, wel commitment. Zo kunnen we jou het beste helpen om jouw doelen te bereiken en kunnen wij op een goede manier investeren in nieuwe regeneratieve boeren!  

De ervaringen van Donna: leerlingboer seizoen 2024

“Hoe mijn leerlingboertraject op Natuurboerderij KipEigen is? Ik zal het proberen te omschrijven en mocht je ook maar een klein beetje denken dat dit iets voor jou is: ga op bezoek bij Eva en Ellen!  

Echt onderdeel zijn van het landschap, samen met al het andere leven is een heel bijzondere ervaring. Alles dat groeit en afsterft, bezoekers die even opduiken en waar je geen afscheid van wilt nemen, ‘land’genoten die meer nemen dat je graag wilt, maar waar je toch een manier moet vinden om samen te leven. Je voelt de zon met de seizoenen veranderen. Bij elke kleine schakel verwonder ik me over hoe iedereen – micro-organismen, schimmels, wormen, planten, bomen, vogels, kippen, kalkoenen, reeën, dassen, schapen … – zijn eigen taakje uitvoert om ervoor te zorgen dat we allemaal kunnen samenleven en er genoeg is voor iedereen. Om onderdeel van dat ecosysteem te zijn en te leren hoe ik daar een herstellende, positieve bijdrage aan kan leveren, is met geen woorden te omschrijven hoe bijzonder dat is. 

En behalve de lessen die ik van al die schakels heb geleerd, heb ik ook veel geleerd van boeren Eva en Ellen, hulptuinder Michiel, tuinbeheerders en klusjesmannen Omar en Tim, vrijwilligers Christine, Coby en Nicky, ‘man van’ Leon en ‘dochter van’ Lara. Het verzorgen van hennen, hanen, kalkoen en schapen. Het slachten van de hanen op een diervriendelijke manier. Groenten voor 120 mensen telen en alles wat daarbij komt kijken van zaad tot oogst. Een fruitteelt systeem met bomen en struiken beheren. De praktische invulling en de bedrijfskant van een boerderij, van efficiënt oogsten tot de verkoop met het juiste verhaal. Eva en Ellen laten telkens zien dat vooral de samenhang van al deze elementen belangrijk is. Dat deze elkaar op een goede manier beïnvloeden en het landschap verbeteren voor meer biodiversiteit. Iedere keuze is gericht op méér leven.  

De colleges en cursussen van Eva en Ellen waren heel erg leerzaam. Gericht op het grotere geheel en met een sterke wetenschappelijke onderbouwing van hun keuzes de natuurboerderij. 

En nu, loopt ook mijn leerling boertraject af. Alles is eindig. Nog een paar weken en dan moet ik afscheid nemen van de prachtige plek, fijne mensen en al het andere leven daar. Maar ik neem al mijn lessen mee naar de Betuwe, waar ik hopelijk zelf een plek zoals KipEigen ga creëren. En dat is super spannend, maar met de basiskennis en vaardigheden die ik hier heb opgedaan, en de herinneringen die me telkens weer laten zien hoe belangrijk dit werk is, voel ik het vertrouwen dat ik dit kan. 

David Attenborough heeft eens gezegd: ‘If we take care of nature, nature will take care of us’. Dat evenwicht, dat zorgen voor elkaar binnen een gelijkwaardig systeem, dat is precies wat ik in al mijn vezels voel dat ik wil doen.”