Lokale kringlopen

Bij KipEigen willen we zoveel mogelijk lokale kringlopen sluiten. Dit doen we onder andere door het toepassen van agro-ecologische principes. In dit geïntegreerde systeem worden de kippen ingezet om gras en ‘afval’ van de biologische groente- en bloementeelt, onkruid, slakken(eitjes) en plaaginsecten om te zetten in voedzaam vlees en eieren. Ook produceren de kippen mest, dat in de juiste verhouding waardevolle voeding voor het bodemleven is. Zo voorkomen we voedselverspilling en houden we de kringlopen lokaal, om het totale aantal voedselkilometers te minimaliseren. En wat de bloemen betreft: Bloemiste Toma maakt hier de mooiste biologische boeketten van, voor klanten in de buurt.

Als aanvulling op alles wat er in de boomgaard en op de tuinderij bijeen te scharrelen valt, krijgen de kippen circulair voer. Dit is gemaakt van reststromen. Er is dus geen landbouwgrond gebruikt om voer te telen voor onze kippen. En we hoeven dus ook geen soja uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika te halen, wat doorgaans gepaard gaat met ontbossing. Ook met dit voer zetten we de kippen dus in tegen voedselverspilling, terwijl ze het omzetten naar hoogwaardige producten: eieren en vlees. De kippen leveren de mest voor de groente- en fruitteelt, zodat er geen meststoffen van buitenaf aangeleverd hoeven worden. De producten worden vervolgens lokaal afgezet, via CSA eier-aandelen, Adopteer een Haantje, en de Groentepakketten. Op deze manier proberen we lokale kringlopen zoveel mogelijk te sluiten.

Ook zijn er voor de kippen allerlei gezondheid bevorderende kruiden te vinden in de boomgaard. De kippen kunnen hier naar behoefte van eten om zo op een natuurlijke manier gezond te blijven.

En omdat we de robuuste dubbeldoelkippen hebben, gaat het voeren van reststromen niet ten koste van hun gezondheid. Ze hebben namelijk geen puur krachtvoer nodig, omdat ze niet hoog-productief zijn. Daardoor zijn ze bij uitstek geschikt om lokaal beschikbare, plantaardige reststromen te verwerken. En het is nog gezond voor ze ook: het zit vol met vitamines en mineralen!

Kortom: Bij KipEigen zijn zorg voor dier én milieu het uitgangspunt.