Onze Kippen | Dubbeldoel

Dubbeldoelkippen op het gras, gekleurde robuuste kippenDe KipEigen eieren worden gelegd door dubbeldoelkippen. Deze kippen passen namelijk heel goed in de meer natuurlijke, biologische houderij. ‘Dubbeldoel’ betekent dat de kip voor eier- én vleesproductie ingezet kan worden. De hen legt ongeveer 250-275 eieren per jaar. De haantjes groeien langzaam op als vleeskippen die we pas na 16-18 weken slachten. De kippen krijgen circulair voer. Dit wordt aangevuld met de reststromen van de naastgelegen tuinderij. Daarnaast vinden de kippen natuurlijk ook nog van alles buiten in de boomgaard.

De dubbeldoelkip is vandaag de dag heel uniek. In de intensieve pluimveehouderij gebruiken ze normaal gesproken namelijk hybride kippen. Ook in de biologische houderij. De ouderlijnen van deze kruisingen zijn geheim en in het bezit van grote fokkerijbedrijven.

Waarom geen hybride kip?

De leghybride is gefokt om zo efficiënt mogelijk eieren te leggen. Deze kip legt tussen de 300 á 330 eieren per jaar. Deze kip gaat één tot anderhalf jaar mee, en daarna is ze ‘op’. Vlees zit er ook nauwelijks meer aan. Daarnaast doden ze de haantjes die in deze sector geboren worden, op hun eerste levensdag. Het is immers niet rendabel om er voer in te stoppen, omdat ze nauwelijks vlees produceren. Dit zijn er per jaar alleen al in Nederland zo’n 45 miljoen. In de vleeskuikensector gebruiken ze juist hybride kippen die speciaal gefokt zijn voor enorm snelle groei. Een gewone vleeskip uit een scharrelstal wordt met een leeftijd van 5-6 weken geslacht; de biologische met 8-10 weken. We kunnen ons afvragen hoe ver we als mensen hierin moeten gaan. Hoe natuurlijk is dit nog? De kippen bij KipEigen zijn geen ‘eierfabriekjes’ of ‘body builders’. Het zijn robuuste dieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer energie steken in hun gezondheid. Daardoor zijn ze uitermate geschikt om buiten te houden. Ook zijn ze beter in het verwerken van reststromen. Naast dat de kippen niet zo hard hoeven te presteren, hebben de kippen bij KipEigen ook de vrijheid om hun natuurlijke gedrag te uiten. Hier kunnen ze weer lekker kip zijn.

Dubbeldoelkippen aanschaffen

Ben je op zoek naar dubbeldoelkippen voor je eigen project? We willen het gebruik van dubbeldoelkippen stimuleren bij dergelijke kleinschalige initiatieven. Daarom startte KipEigen een samenwerking met een goede leverancier. Speciaal voor kleinschalige initiatieven zoals KipEigen. Kijk hier voor meer informatie.