Groentepakketten

Wil je genieten van kraakverse groente, met het gemak van een pakket? Schrijf je dan in voor onze groentepakketten! Je deelt dan een heel seizoen mee in de oogst van onze regeneratieve groentetuin. Zo eet je gezond, gevarieerd en met de seizoenen mee en heb je tegelijkertijd een positieve impact op onze natuur en het klimaat. Eet je ook eieren en/of vlees? Kijk dan eens bij de boerderijpakketten: dat zijn groentepakketten en een eier-aandeel (en evt. haantje(s)) gecombineerd, met een voordeligere prijs.

Deze groenten zijn afkomstig van de no-dig moestuin op onze Natuurboerderij KipEigen, in Loosdrecht. Hier telen we samen met de natuur, en vormen we een kringloop met de kippen. Ze maken compost voor de moestuin en ze krijgen de restanten van de groente. En jij kan genieten van de weelde, die we vers oogsten voor jou! Groente en kruiden, barstensvol vitaminen en mineralen!

Hoe werkt het?

Het gaat hier anders dan je misschien gewend bent: we werken namelijk volgens Community Supported Agriculture (CSA): landbouw gedragen door de gemeenschap. Dus als deelnemer aan de groentepakketten ‘koop’ je geen groente, maar maak je het mogelijk om een seizoen lang groente te telen op een manier die een positieve impact genereert! Met jouw jaarbijdrage dekken we samen met de andere deelnemers de kosten, zoals zaaigoed en arbeid (we hebben één zzp-er ‘in dienst’) en delen we de opbrengsten in de vorm van groente en kruiden. Samen dragen we de risico’s en delen we de meevallers. (scroll naar beneden om meer te lezen over dit systeem). We hebben een zorgvuldige planning om te zorgen dat er elke week genoeg is voor alle pakketten: De portiegrootte waar we mee rekenen is gebaseerd op drie dagen groente in de week per persoon. Zo heb je altijd de vrijheid om buiten je pakket om (exotische) groente te kopen, of om eens buiten de deur te eten. Let wel: de eerste en laatste pakketten van het seizoen zitten minder vol, omdat de eerste oogsten stukje bij beetje op gang komen, en ook weer afbouwen in het najaar: we leven, werken én eten met de natuur en seizoenen mee! Tip: verwerk de zomerse overvloed tot pastasauzen, of vries ze in om in de winter ook nog te kunnen genieten van de moestuinweelde.

De groentepakketten worden ongeveer van mei tot november wekelijks aangeboden, afhankelijk van het weer. Elke vrijdag om 12:00 uur staat jouw dagverse groentepakket klaar, bij het door jou gekozen afhaalpunt, in Hilversum of Loosdrecht. Je kunt deze t/m zaterdag afhalen binnen de tijden van het afhaalpunt dat jij kiest. Onderaan de pagina vind je de afhaaltijden per locatie. Wil je je inschrijven? Ga naar ‘groentepakketten 2024’ bovenaan deze pagina en kies de gewenste grootte. Reken deze online af en jij bent in 2024 verzekerd van de lekkerste en meest verantwoorde groente! Wekelijks ontvang je een update over de oogst en de moestuin, en delen we tips en informatie over je groente.

Zo kun je genieten van je eigen lokale, kant en klaar geoogste seizoensgroente, zonder dat je er verder zelf wat voor hoeft te doen! Behalve dan het bereiden van de heerlijkste gerechten. 😉

Wat is dan die positieve impact?

Waar duurzame of biologische landbouw veelal gericht is op het minimaliseren van schadelijkheden, gaan we in onze regeneratieve no-dig groentetuin juist nog véél verder dan dat. We maken pósitieve impact, waar landbouw + natuur + klimaat + dierenwelzijn een synergie vormen. In alle aspecten van onze werkwijze is die positieve impact leidend. Dit is de impact die jij maakt als je deelnemer bent aan de groentepakketten:

  • Klimaat: no-dig methode zorgt voor koolstofvastlegging in de bodem, we werken fossielvrij, en we leggen koolstof vast bij de aanplant van hagen en bomen. Minimale food miles: de afzet is lokaal en we vervoeren de pakketten met onze bakfietsen.
  • Natuur: We gebruiken uiteraard geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en ook de zaden die we kopen zijn van biologische oorsprong. Maar de échte positieve impact maken we door op de helft van het land ruimte te geven aan de natuur, met habitat voor insecten, vogels, amfibieën, reptielen en zoogdieren zoals dassen, hazen, en reeën. Ze voelen zich thuis in het landschap met kruidenrijk veenweide, poel en bossages. Maar ook op de stukken die wij in gebruik hebben voor de teelt is ruimte voor de natuur: we creëren een kleinschalig cultuurlandschap, waar ook dieren die met uitsterven bedreigd worden, hun plekje vinden. Alleen al afgelopen jaar hebben we enkele rode-lijst soorten met eigen ogen gezien. Op de groentetuin werken we met zeer veel biodiversiteit in de gewassen die we telen: geen monocultuur dus! Elke eerste meter van een teeltbed is bestemd voor (wilde) bloemen/kruiden, speciaal voor insecten en vogels. Door de no-dig methode (niet ploegen, spitten, frezen) komt het bodemleven het meest tot zijn recht, en vormt zich een gezonde balans tussen alle soorten schimmels, bacteriën en beestjes zoals regenwormen.
  • Gezondheid: in een biologische wortel zitten al 7x meer voedingsstoffen dan een niet-biologische wortel. Moet je nagaan wat de voedingswaarde is van een regeneratieve wortel! Daarnaast is het eten met de seizoenen mee ook heel gezond: de beschikbare groente per seizoen sluit perfect aan bij de behoefte van je lichaam. Het gezonde bodemleven houdt ook verband met een gezond microbioom in je darmen (one health).
  • Geen verspilling: groenteresten worden gevoerd aan de kippen, of gecomposteerd, zodat er in dit systeem niets verloren gaat. We gebruiken geen plastic verpakkingen, en vermijden ook het gebruik van elastiekjes. De eco papieren tasjes die we vorig jaar gebruikten, vervangen we nu door herbruikbare shoppers te gebruiken.

Prijzen groentepakketten 2024

S groentepakket1 persoons pakket€ 354      
M groentepakket2 persoons pakket€ 579
L groentepakket3-4 persoons pakket€ 807

Waarom Community Supported Agriculture?

Waarom CSA? Je hebt het voordeel dat je als oogst-aandeelhouder een vaste prijs betaalt aan de start van het seizoen, dus je bent niet meer afhankelijk van de grillen van de (super)markt. Je hebt inspraak in de groente die we telen: na afloop van het seizoen mag je meedenken met het volgende seizoen! En op deze manier hebben wij als telers de zekerheid dat onze met liefde geteelde groente goed terecht komt. We delen de lasten en de lusten: valt een oogst tegen? Dat is jammer, en daar kunnen we (meestal) niets aan doen. Er is kans dat de oogst van een andere groente weer meevalt, dus de samenstelling van de groentepakketten wisselt wat op basis van hoe alles groeit. De exacte start en eind van het oogstseizoen is ook mede afhankelijk van het weer, dus ook daar geen garanties. 😉 We doen wat we kunnen, werken met de natuur mee, en houden jou als oogst-aandeelhouder uiteraard op de hoogte van hoe alles groeit en bloeit in ‘jouw’ moestuin! We kopen dus geen externe groente in: echt alles wat je in het pakket vindt, is van eigen (lokale) bodem!

Waar is de prijs op gebaseerd?

De prijs is gebaseerd op de kosten voor het telen van de hoeveelheid groente die we in de pakketten willen doen, gedurende het aangegeven seizoen. Maken we winst? Ja en nee: wel ecologische winst, (nog) geen economische. Met de huidige prijzen zitten we nog niet aan het minimumloon. We vinden het een lastig dilemma, want we willen niet dat onze groente onbereikbaar wordt voor veel mensen, maar we willen ook geen concessies doen aan onze groene idealen, die nou eenmaal zeer kostprijsverhogend zijn. Het opschalen is één van de manieren waarop we de tuinderij in de komende paar jaar in elk geval kostendekkend willen maken, waarbij de betaalde arbeid tenminste het minimumloon kan verdienen. Dat is wel zo eerlijk, en draagt bij aan het economische aspect van duurzaamheid. Het moet niet in de sfeer van ‘uit de hand gelopen hobby’ blijven, willen we hiermee het voedselsysteem van Nederland veranderen. 😉 Het is pionieren, en dat brengt uitdagingen met zich mee, waaronder deze. Dus spreken onze idealen je aan, en wil en kan je meer bijdragen dan de prijzen die we vragen voor de groentepakketten? We waarderen je extra bijdrage! (deze kun je overmaken naar NL06 ASNB 8821 1905 60 t.n.v. Eva Vos Agro-ecologisch ontwerp & advies, onder vermelding van ‘extra bijdrage groentepakket’. Heel hartelijk dank!)

Hoe het begon…

Hoe zit het nou precies? KipEigen ging toch over kippen? Waar komen die groenten dan opeens vandaan? Dat zit zo: omdat we meer grond tot onze beschikking kregen, zijn we begin 2023 van start gegaan met een regeneratieve no-dig groentetuin. Deze landbouwmethode is goed voor de bodem, klimaat, biodiversiteit en natuurlijk voor de groente. En wat heeft dit met kippen te maken? Meer dan je zou denken. In de winter helpen de kippen ons om de teeltvakken te ontdoen van onkruid en plaaginsecten. De mest is voeding voor de bodem, en in het teeltseizoen gaan alle restjes naar de kippen. De overige kippenmest composteren we met houtsnippers van de knotwilgen, en brengen we ook weer aan op de tuinderij. Op deze manier geven we vorm aan de kringloop, op een zo natuurlijk mogelijke wijze. In dit systeem is geen verspilling, maar een mooie wisselwerking, waarbij zowel dier als natuur én klimaat profiteert.

Afhaalpunten

Bij het aanmelden kan je kiezen uit de volgende afhaalpunten:

Loosdrecht: KipEigen Natuurboerderij (Nieuw-Loosdrechtsedijk 24)
Hilversum Centrum: ONS Biologische Slagerij (Groest 3)
Hilversum: Landgoed de Rading (Rading 1B)
Loosdrecht: Boerderij van Herk (Oud-Loosdrechtsedijk 38A).

Natuurboerderij KipEigen

In een speciale afhaalkast bij ons op de boerderij (Nieuw-Loosdrechstedijk 24, Loosdrecht) zetten we jouw pakket klaar. Af te halen op:

vr:          12:00-zonsondergang
za:          zonsopgang-zonsondergang

Landgoed de Rading

In de Landgoedwinkel, op Landgoed de Rading (Rading 1B, Hilversum) op de grens van Loosdrecht en Hilversum, met de volgende afhaaldagen en -tijden:

vr:          12:00-17:00
za:          9:30-17:00

Voedselvereniging ‘Ons Eten Hilversum’, is ook gesitueerd op Landgoed de Rading. Zo kun je al je duurzame boodschappen in één keer doen! Via de voedselvereniging is het ook mogelijk om eieren, haantjes en groentepakketten per week ‘los’ te bestellen. Zelfoogsttuin CSA-LandinZicht zit ook op deze locatie. 

Boerderij van Herk

De boerderijwinkel van Boerderij van Herk aan de Oud-Loosdrechtsedijk 38A, in Loosdrecht, verkoopt een ruim assortiment streekproducten, en hier zal ook onze groente en eieren los verkrijgbaar zijn. Hier gelden de volgende afhaaldagen en -tijden:

vr: 12:00-17:30
za: 9:00-17:00

ONS Biologische Slagerij

Midden in het centrum van Hilversum, op de Groest nummer 3, tegenover het marktplein, vind je deze prachtige winkel ONS, met een divers aanbod van biologische/lokale producten en maaltijden. Zowel de groentetassen als de eieren zijn hier af te halen. Hier gelden de volgende afhaaldagen en -tijden:

vr: 12:00-18:00
za: 8:00-16:30