Je winkelwagen is momenteel leeg!
Informatie groente
Op deze pagina vind je informatie over de groente in de groentepakketten. Op de foto’s hieronder zie je welke groente er in seizoen 2024 per week in de pakketten te vinden is.
Ons aanbod bestaat uit ruim 60 verschillende groenten en kruiden dat gedurende het seizoen varieert. We beginnen het voorjaar met relatief veel “blaadjes”, gevolgd door wat vroege kolen en bonen. Daarna zien we vruchten zoals tomaat, courgette en komkommer, gevolgd door pompoenen en winterkolen.
Schoonmaken en bewaren
We maken de groenten voor ze de tassen ingaan zo veel mogelijk schoon van zand en aangetaste bladeren. Omdat schoonmaken ook de houdbaarheid kan beïnvloeden, zijn niet alle groenten geheel zandvrij. We telen in een zeer biodiverse omgeving, wat betekent dat je soms ook nog wat wildlife tegen kan komen in de pakketten (zoals een slakje). We raden je dus aan om de groenten voor bereiding nogmaals schoon te maken.
De bewaarbaarheid is natuurlijk afhankelijk van het type groente. Hier volgen wat algemene tips. Hoe eerder je je pakket afhaalt en thuis in de koelkast zet hoe beter natuurlijk. Het helpt om de groenten in de koelkast in hun zakjes te laten zitten, zodat vocht beter wordt vastgehouden. Kruiden, maar ook sla, paksoi, bladmosterd, rucola, etc. trekken weer bij én houden het langer vol op een vaasje (of iets wat erop lijkt, op je aanrecht of in de koelkast). Kruiden kun je ook in een krant of doek rollen. En, met name bij nieuwere koelkasten, maakt het echt verschil om groenten in de groentela te bewaren. Als blaadjes, bijvoorbeeld van sla, slap zijn geworden maar er verder nog goed uitzien, kun je ze heel goed weer stevig maken door ze in koud water te leggen. Bereid ondertussen de rest van het eten en maak ze daarna droog (slacentrifuge): ze zijn dan weer lekker knapperig. Hetzelfde geldt voor wortelachtigen en radijs.
Klaarmaken
Bij de groentebeschrijvingen hieronder, vind je ook hint voor de bereiding ervan. Soms voegen we een link toe naar een favoriet of eigen recept toe, maar ga vooral ook zelf op zoek! Op internet zijn veel lekkere recepten te vinden, ook van de wat minder bekende groenten. Mari Maris, Yvette van Boven en Hugh Fearnley-Whittingstall hebben heerlijke recepten met groenten in de hoofdrol, maar ze zijn zeker niet de enige! Kook je liever uit een boek, dan zijn hier een paar tips:
- Mari Maris: Mari plukt de dag. Mari heeft zelf een groentetuin en kookt (vegetarisch) met de seizoenen mee. In dit boek vind je voor elke dag minstens een recept. Je zult veel van de groenten in de tassen terugvinden,
- Hugh Fearnley-Whittingstall: Heel veel VEG! Bekend van River Cottage, veganistische recepten met ontzettend veel smaak.
De mogelijkheden zijn oneindig en door gewoon te koken met wat er in je koelkast ligt (in het pakket zat), leer je vanzelf fijne combinaties maken.
Groentebeschrijvingen
Aardappel
❔→ Aardappelen zijn een veelzijdige knolgroente die in verschillende variëteiten en kleuren voorkomt. Ze variëren van wit en geel tot rood en paars, en kunnen verschillende texturen en smaken hebben, van bloemig tot stevig. Twister is een vrij vroeg ras en is rond ovaal van vorm en geel van kleur. Het is een lekkere vastkokende aardappel en ook geschikt voor het maken van verse friet. Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine C en kalium.
🍴→ Aardappelen kunnen op talloze manieren worden bereid: koken, bakken, roosteren, stomen, frituren of pureren. Voor een klassieke bereiding kun je ze koken en serveren met een klontje boter en wat verse kruiden. Geroosterde aardappelen met rozemarijn en knoflook zijn een smakelijk bijgerecht. Een andere optie is om ze te stomen en mengen met een beetje olijfolie en citroensap. Probeer ook eens aardappelpuree, aardappelgratin of zelfgemaakte frietjes. Ze kunnen ook gebruikt worden in soepen en stoofschotels voor extra stevigheid en smaak.
Aardpeer
❔→ Andere namen zijn: topinamboer of jeruzalemartisjok. De aardpeer is een knol waarvan de plant lijkt op een zonnebloem. Ze zijn wat grillig gevormd en hebben een zoetige, nootachtige smaak. In aardperen zit (net als in o.a. zoete aardappel, ui, banaan en meer groente en fruit) de voedingsvezel inuline, een prebiotica. Deze voedingsstof voor bacteriën heeft dus een gunstig effect op onze darmflora en darmwand. Een bijkomend effect kan echter winderigheid zijn (vooral bij rauwe consumptie). Het schijnt dat karwij- of venkelzaad helpt. Ook werkt inuline stabiliserend op de bloedsuikerspiegel. Aardperen zijn tot ongeveer een week in de koelkast te bewaren, maar ook nog wel langer (zo lang ze nog hard en wittig zijn, zijn ze goed).
🍴→ Verse aardperen zijn rauw te eten. Ze zijn dan lekker brossig en krokant. Dun gesneden, rauw door een salade is erg lekker. Schillen is niet nodig, alleen even schoonmaken. Je kunt ze ook even koken, of in schijfjes snijden, kort koken en dan bakken. Of in plakjes door een groentesoep of stoofschotel om die een herfstig tintje te geven. Of maak er een puree van, gewoon zo, of met aardappel: een heerlijk bijgerecht bij een overschotel bijvoorbeeld. Lekker met een paar blaadjes salie. Aardpeersoep is ook ontzettend lekker, bijvoorbeeld Romige aardpeersoep met boerenkool (of palmkool). Of probeer deze eens: Recept: Aardperentaart met hazelnootroom en peren – Yvette van Boven.
Andijvie
❔→ Andijvie, een veelzijdige groente, komt in verschillende varianten voor. In de lente bieden we ‘Diva’ aan, terwijl in de herfst de ”Nummer Vijf2′-variant beschikbaar is. Beide soorten hebben een knapperige textuur en een licht bittere smaak. Andijvie is rijk aan voedingsstoffen en bevat vitamine A en C, evenals mineralen zoals calcium en ijzer. Het is een uitstekende keuze voor salades, maar kan ook worden gestoofd of toegevoegd aan soepen voor extra smaak en textuur.
🍴→ Andijvie is wat bitter van smaak en kan je op veel manieren klaarmaken. Zo is het heerlijk in salades, vooral in combinatie met zachte kaas, noten en een vinaigrette dressing. Je kunt het ook kort roerbakken met knoflook en olijfolie voor een eenvoudige en smakelijke bijgerecht.
Aubergine
❔→ We bieden twee varianten van aubergine aan: de paars-roze, langwerpige ‘Ping Tung Long’ en de dieppaarse, peervormige ‘De Barbentane’. Beide aubergines hebben een stevige textuur. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels en bevatten weinig calorieën. Aubergines hebben een milde, ietwat nootachtige smaak en zijn veelzijdig in gebruik.
🍴→ Aubergines zijn perfect om te grillen, bakken of roosteren. Snijd ze in plakjes en marineer ze in olijfolie en kruiden voor het grillen, of gebruik ze als basis voor gerechten zoals moussaka of ratatouille. Aubergines zijn ook heerlijk gevuld met groenten, kaas en kruiden en vervolgens gebakken in de oven.
Basilicum
❔→ Basilicum is een aromatische kruid met een kenmerkende geur en smaak. Het wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken en is een onmisbaar ingrediënt in gerechten zoals pesto, salades en sauzen. Kaneelbasilicum is ontzettende geurig. Ook basilicumbloemen zijn eetbaar. Ze hebben een zachtere smaak dan de blaadjes.
🍴→ Basilicumblaadjes zijn perfect om verse smaak toe te voegen aan salades, pizza’s, pasta’s en soepen. De blaadjes en bloemen zijn prachtig als garnering. Je kunt de blaadjes ook mengen met olijfolie en knoflook om een heerlijke basilicumdressing te maken.
Bataviasla
❔→ Bataviasla lijkt enigszins op IJsbergsla. We bieden de ‘Blonde de Paris’ variant aan. Deze sla heeft knapperige, lichtgroene bladeren en een milde smaak. Het is een uitstekende bron van vitamines en mineralen, zoals vitamine A en K, en ijzer.
🍴→ Bataviasla is heerlijk in salades, vooral in combinatie met tomaten, komkommer en een lichte vinaigrette dressing. Je kunt het ook gebruiken als vervanger voor gewone sla in sandwiches of wraps voor extra crunch en voedingsstoffen.
Bieslook
❔→ Bieslook is een verfijnd kruid met een milde uiensmaak. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in salades, soepen, sauzen en aardappelgerechten. Bieslook is rijk aan vitamine C en heeft ook enkele medicinale eigenschappen.
🍴→ Bieslook voegt een subtiele uiensmaak toe aan gerechten en is perfect als garnering voor soepen, aardappelen, eieren en visgerechten. Je kunt het ook fijnhakken en mengen met roomkaas voor een smakelijke spread of dip.
Bindsla of Romeinse sla
❔→ Bindsla, ook bekend als Romeinse sla, heeft wat stevigere, langwerpige bladeren en milde smaak. De ‘Forellenschluß’ variant heeft mooie rode vlekken op de bladeren, wat het een aantrekkelijke toevoeging maakt aan salades. Het is een goede bron van vitamine A en K, en wordt vaak gebruikt in salades, sandwiches en wraps.
🍴→ Bindsla kan worden gebruikt als basis voor salades, sandwiches en wraps, of worden toegevoegd aan roerbakgerechten voor extra textuur en smaak. Het is ook heerlijk om te vullen en vervolgens te grillen of te bakken als een hartige traktatie.
Bladmosterd of mosterdblad
❔→ Bladmosterd staat bekend om zijn pittige smaak en wordt vaak gebruikt als een smaakvolle toevoeging aan salades, sandwiches en roerbakgerechten. Het is rijk aan vitamine C en antioxidanten, waardoor het een gezonde keuze is. We bieden twee varianten aan: ‘Wasabino’ met een pittige wasabi-achtige smaak en ‘Green in Snow’, een stevige, groene bladmosterd.
🍴→ Bladmosterd kan rauw worden gegeten als onderdeel van een salade voor extra pit, of worden toegevoegd aan roerbakgerechten voor een pittige smaak. Je kunt het ook gebruiken als topping voor sushi of als vulling voor wraps en rollen.
Bladpeterselie
❔→ Bladpeterselie is een aromatisch kruid met een frisse, licht peperige smaak. Het wordt vaak gebruikt als garnering voor gerechten vanwege de verfrissende smaak en het levendige groen. Bladpeterselie is rijk aan vitamine K en heeft ook antioxidante eigenschappen.
🍴→ Bladpeterselie is de perfecte smaakmaker in soepen, sauzen, salades en stoofschotels. Je kunt het ook fijnhakken en toevoegen aan dressings, marinades of boter voor extra smaak.
Bleekselderij
❔→ Bleekselderij heeft knapperige stengels en een milde, verfrissende smaak. Het is een goede bron van vezels en vitamine K, en wordt vaak gebruikt in soepen, salades en stoofschotels. We bieden verschillende varianten aan, waaronder ‘Mambo’, ‘Tall Utah’ en ‘Chinese Pink Celery’. Deze laatste heeft roze stelen.
🍴→ Bleekselderij kan rauw worden gegeten als gezonde snack, of worden toegevoegd aan salades, soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Je kunt het ook vullen met roomkaas of pindakaas voor een eenvoudige en smakelijke traktatie.
Boerenkool
❔→ Boerenkool heeft stevige, gekrulde bladeren en een licht bittere smaak. Het is een voedzame groente, rijk aan vitamine A, C en K, evenals mineralen zoals calcium en ijzer.
🍴→ Stamppot is natuurlijk een optie, maar boerenkool is net als palmkool ook heerlijk in ovenschotels, of als geroosterde snack. Het bittere komt ook goed tot zijn recht in combinatie met pompoen, zoete aardappel of aardpeer, bijvoorbeeld in Romige aardpeersoep met boerenkool (of palmkool) . Boerenkool kan worden gekookt, gestoomd, gebakken of toegevoegd aan salades en soepen. Het kan ook worden gebruikt als vervanger voor basilicum in pesto of als ingrediënt in smoothies.
Bonenkruid
❔→ Bonenkruid is een aromatische kruid met kleine, smalle blaadjes en een sterke, kruidige smaak die lijkt op tijm en oregano. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten met bonen, groenten, vlees en vis. Ook wordt het, zowel vers als gedroogd, gebruikt als thee. Bloeiende takjes bonenkruid kunnen in de kleren- en linnenkast worden gelegd om motten en zilvervisjes te weren.
🍴→ Bonenkruid kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan bonengerechten, soepen, stoofschotels, salades en dressings. Voeg het toe aan gerechten tijdens het koken en verwijder voor het opdienen.
Borlottibonen
❔→ Ook wel kievitsboon genoemd. De bonen zien eruit als kievitseieren. Wit met rode spikkels. Eén van onze favorieten!
🍴→ Je eet alleen de zaden. Als je ze dopt is het steeds een verrassing hoe ze eruit zien. Hartstikke leuk om te doen! Je kunt ze na het doppen meteen opeten (wel eerst koken); voeg ze bijvoorbeeld toe in een groentesoep. Je kunt ze ook (uitgespreid) laten drogen en daarna (heel lang) bewaren.
Bosknoflook
❔→ Bosknoflook is jonge knoflook die nog geen bol gevormd heeft en heeft een delicate, milde knoflooksmaak. De naam verwijst naar de manier waarop ze vaak aangeboden worden: in een bosje. Bosknoflook heeft lange, dunne bladeren en kan worden gebruikt als smaakmaker in soepen, stoofschotels en sauzen. Het is rijk aan antioxidanten en heeft enkele medicinale eigenschappen.
🍴→ Je kunt de hele knoflook eten, zowel het witte deel, het (donker)groene deel en zelfs de worteltjes. Lekker in salade (rauw) of gefruit voor een subtiele knoflooksmaak. Het kan worden gebruikt als vervanger voor gewone knoflook. Hak de bladeren fijn en voeg ze toe aan gerechten tijdens het koken voor extra smaak en aroma.
Bosui
❔→ Ook bosui is de jonge vorm van gewone ui en wordt vaak in een bosje aangeboden, vandaar de naam. Bosui heeft lange, dunne stengels en een milde, ui-achtige smaak. Het kan rauw worden gegeten als onderdeel van salades, of worden toegevoegd aan roerbakgerechten, soepen en stoofschotels voor extra smaak en textuur.
🍴→ Door de subtiele smaak, kan bosui worden gebruikt als garnering voor gerechten of worden toegevoegd aan roerbakgerechten, omeletten, aardappelsalades en soepen. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de stengel gebruiken voor verschillende texturen en smaken.
Catalogna
❔→ Catalogna komt uit Zuid Italië en heeft lange donkergroene bladeren die erg lijken op paardenbloem. Wat smaak betreft, is het meer als andijvie, met een wat grovere structuur, knapperige bladeren en een licht bittere smaak. Het is een uitstekende bron van vitamine A en K, en wordt vaak gebruikt in salades, soepen en stoofschotels..
🍴→ De bladeren kunnen, net als andijvie, rauw of gekookt/gestoofd gegeten worden. Omdat de structuur wat grover is, wordt het vaak gekookt. Kort stomen of blancheren vermindert de bitterheid en verzacht de smaak. Dien ze bijvoorbeeld op met wat gesmolten boter en parmezaanse kaas. Maar je kunt ze ook, net als de stelen van snijbiet, even bakken, bijvoorbeeld met wat knoflook en peper en zout. Neem zo veel bladeren als je nodig hebt van de buitenkant van de krop af en bewaar de rest voor later.
Courgette
❔→ Courgettes zijn er in soorten en maten, van geel tot groen en van langwerpig tot bol. Het zijn eigenlijk pompoenen die je jong eet. Als courgettes eenmaal gaan, dan geven ze vaak wekenlang oogst. Omdat de smaak redelijk neutraal is, hoeft dat niet zo erg te zijn, want je kunt ze op vele manieren verwerken.
🍴→ Courgette is rauw of gekookt te eten. Hieronder volgt wat inspiratie, omdat je met courgette soms wel wat afwisseling kunt gebruiken.
- Carpaccio van courgette met citroen
- Of schaaf dunne slierten van de courgettes (zoals in het recept hierboven) en haal ze even door een hete pan met olie tot ze net zacht zijn. Opdienen met peper en zout, wat citroensap en -rasp en eventueel wat feta en boontjes. Een soort warme courgettesalade
- Courgettebrood of Courgettecake van Yvette van Boven
- Courgetteburgers (even Googlelen: er zijn veel lekkere variaties te vinden!)
- Zucchine fritte – Gefrituurde courgettes
- En courgettesoep natuurlijk, bijvoorbeeld deze: Mari Maris’ Courgette-Komkommer-Knoflooksoep
- Of je kunt ze inmaken voor later (daarvoor komt de laurier ook van pas!)
Doperwt
❔→ Doperwten behoren tot de peulvruchtenfamilie en worden gekenmerkt door hun kleine, ronde groene zaden, die zich binnenin een peul bevinden. Ze worden geoogst en geconsumeerd als ze nog jong en zacht zijn. Doperwten zijn een voedzame bron van plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine K, vitamine C, vitamine A, foliumzuur en ijzer.
🍴→ Doperwten kunnen op verschillende manieren worden bereid en toegevoegd aan diverse gerechten. Ze kunnen gekookt, gestoomd, geroosterd of rauw worden gegeten. Verse doperwten zijn heerlijk als gezonde snack, toegevoegd aan salades of gestoomd als bijgerecht. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt in warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, risotto’s en hartige taarten. Doperwten zijn ook populair in diverse internationale keukens, van Italiaanse pasta’s tot Indiase curry’s. Hun zoete smaak en zachte textuur maken ze een veelzijdige en geliefde groente in veel huishoudens.
Droogboon
❔→ Droogbonen zijn peulvruchten die worden geoogst wanneer de bonen volledig zijn gerijpt en gedroogd. We bieden verschillende soorten droogbonen aan, waaronder de roze ‘Coco Rose de la Meuse’, de rood-witte ‘Stokkievitsboon’ (Borlotti) en de zwarte ‘Turtle Bean’. Deze bonen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Ze zijn veelzijdig in gebruik en kunnen worden gebruikt in stoofschotels, soepen, curry’s en salades.
🍴→ Droogbonen moeten worden geweekt en gekookt voordat ze kunnen worden gegeten. Je kunt ze koken en toevoegen aan stoofschotels en soepen, of mengen met groenten en kruiden voor een smakelijke bonensalade. Ze zijn ook heerlijk gepureerd en geserveerd als een hartige spread.
Edamame
❔→ Edamame zijn jonge sojabonen die nog in hun peulen zitten. Deze groene boontjes zijn een populaire snack in Aziatische keukens vanwege hun heerlijke smaak en voedingswaarde. Edamame is rijk aan eiwitten, vezels, ijzer en calcium.
🍴→ Edamame kan worden gestoomd of gekookt in licht gezouten water en vervolgens worden geserveerd als gezonde snack. Je kunt ook de boontjes uit de peulen halen en toevoegen aan salades, roerbakgerechten, noedels en sushi. Ze zijn ook een heerlijke toevoeging aan soepen en stoofschotels.
Gele biet
❔→ Gele bieten, zoals de ‘Wintersonne’ variant, zijn een variëteit van de gewone biet en hebben een zachte, zoete smaak en een heldere gele kleur. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, waaronder foliumzuur, kalium en mangaan.
🍴→ Gele bieten kunnen op dezelfde manier worden bereid als rode bieten. Je kunt ze koken, roosteren, stomen of rauw raspen en toevoegen aan salades. Ze zijn heerlijk als bijgerecht, toegevoegd aan soepen en stoofschotels, of zelfs gebruikt in bakrecepten zoals bietenbrownies of bietenpannenkoeken. Rauw, in dunne plakjes, geven ze een spetterende kleur aan je salades!
Groenlof
❔→ Groenlof, ook bekend als suikerbrood of suikerlof, is een groente met langwerpige, lichtgroene bladeren en een milde, licht bittere smaak. Het wordt vaak rauw gegeten in salades of licht gestoofd als bijgerecht.
🍴→ Groenlof kan worden toegevoegd aan salades voor een knapperige textuur en licht bittere smaak. Je kunt het ook kort roerbakken of stomen en vervolgens op smaak brengen met kruiden en specerijen. Het is heerlijk als bijgerecht of toegevoegd aan roerbakgerechten en soepen.
Kapucijner
❔→ Kapucijners, ook bekend als velderwten, zijn peulvruchten die veel worden gebruikt in Nederlandse gerechten, zoals ‘kaapse raasdonders’. Ze lijken erg op doperwten, maar zijn wat stugger. Ze hebben een nootachtige smaak en zijn een goede bron van eiwitten, vezels en mineralen.
🍴→ Kapucijners moeten gekookt voordat ze kunnen worden gegeten. Je kunt ze koken en serveren als bijgerecht bij vleesgerechten of toevoegen aan stoofschotels, soepen en salades. Ze zijn ook heerlijk gepureerd en geserveerd als een stevige bonenpuree. Kaapse raasdonders zijn een traditioneel gerecht waarbij gekookte kapucijners worden geserveerd met uitgebakken spek en een scheutje stroop, wat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie van hartig en zoet. Laat je ze drogen, dan kun je ze zeer lang bewaren. Ze moeten dan wel worden geweekt voor bereiding.
Kervel
❔→ Kervel is een kruid met fijne, donkergroene blaadjes en een delicate, anijsachtige smaak. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in soepen, sauzen, salades en stoofschotels. Kervel is rijk aan vitamine C en heeft enkele medicinale eigenschappen.
🍴→ Kervelblaadjes kunnen worden toegevoegd aan soepen, sauzen en salades voor extra smaak en aroma. Je kunt ze ook gebruiken als garnering voor gerechten of fijnhakken en mengen met roomkaas voor een smakelijke spread.
Knoflook
❔→ Knolflook is familie van de ui en prei. Meestal eten we de bol, die uit tenen bestaat, maar ook de stengel en bloem zijn eetbaar. Jonge knoflook wordt vaak bosknoflook genoemd. We hebben een aantal verschillende knofloken in ons assortiment, met ieder zijn specifieke eigenschappen. Zo heeft de Spaanse knoflook Morado paars-rode tenen met een zeer hoog gehalte aan allicine. Men zegt dat deze de lekkerste is. Maar eet je knoflook graag rauw, dan is Simonetti een aanrader, omdat de smaak vrij mild is. Ook Siberian is niet overheersend en heeft ook een hoog allicinegehalte. Ophio is dan weer lekker pittig en ook Moroccon is lekker heet. DX 134 (!) heeft mooie donkere vliezen. Eden Rose is vrij klein, maar is schitterend roze gestreept met een lekkere, pittige knoflooksmaak. Lotus heeft een prettige hete touch, die bij rauwe consumptie goed pittig doorsmaakt. Ook dit is een mooie knoflook met veel paars. Sulmona is een prachtige paars/rode knoflook en kan zowel rauw als gebakken worden gegeten. De stevige bol is pittig en iets zoet van smaak. En verder hebben we olifantslook, met zeer grote bollen. Omdat het eigenlijk een prei is, is de smaak tussen prei en knoflook in.
🍴→ Knoflook is een echte smaakmaker. Meestal fruit je ze even op zacht vuur, zodat de klein gesneden stukjes niet aanbranden.
Knoflookkrullen / lookkrullen (garlic scapes)
❔→ Knoflookkrullen zijn de stengels en beginnende bloemen van knoflook. Maar ook andere lookachtigen maken zulke bloemstengels (lookkrullen). Deze zijn prachtig, maar trekken de energie van de bol naar de bloem: daarom knippen we ze af. En ook omdat het een delicatesse is! Ze smaken naar … knoflook (of ui of prei in het geval van andere loken). Rauw te eten (lekker pittig!) of bereid zoals je anders met een teen zou doen. In het Engels heten ze “garlic scapes”, voor als je culinaire inspiratie zoekt 🙂
🍴→ Snijd het zachte deel van de stengel in dunne plakjes en verwerk ze rauw door een salade of als garnering van bijvoorbeeld een soep. Ze zijn lekker pittig! Maar je kunt ze ook meebakken om een knof)looksmaak aan het gerecht te geven. De bloemen zelf kun je ook gebruiken. Als ze open zijn, zijn ze mooi in de sla, of maak er een olie van. Nog dicht, kunnen ze net als de stengel verwerkt worden.
Knolselderij
❔→ Knolselderij is echt een herfstgroente omdat het heel lang duurt voor de knol gevormd is. Je kunt knolselderij in de koelkast bewaren, ook eerder aangesneden stukken (die kun je bij het volgende gebruik even bijsnijden aan de snijranden).Dit knolgewas met een krachtige, aardse smaak en een knapperige textuur. Het wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, puree en salades. Knolselderij is rijk aan vezels, vitamine C, vitamine K en kalium.
🍴→ Alles waar je knolselderij door doet, wordt lekkerder. Probeer maar eens wat toe te voegen in een stoofschotel of stamppot of door soep of puree. Ook kun je er heerlijke soep van maken, bijvoorbeeld met gember (dan gaat er meestal wel een hele knol op!). Of in combinatie met pastinaak ofzo. Of snij de knol in dikke plakken en bak ze in een koekenpan. Lekker met peperroomsaus. Daarnaast is knolselderij heerlijk als puree, al dan niet gemengd met aardappelen, en als toevoeging aan salades voor een knapperige twist. Meer inspiratie vind je online; bijvoorbeeld hier: 22 recepten met knolselderij | delicious.magazine. Overigens zijn blad en stengels ook eetbaar. Gebruiken als selderij 😉.
Komkommer
❔→ Komkommer is een verfrissende groente met een lichte, knapperige textuur en een milde, verfrissende smaak. Het wordt vaak rauw gegeten in salades, sandwiches, sushi en als snack. Komkommer is een goede bron van vocht, vitamine K en verschillende antioxidanten. De Minyara is een korte komkommer in (groot) snackformaat en de Arola is langwerpig en heeft wat stekels op zijn huid. Deze stekels zijn er gemakkelijk af te schrapen met de achterkant van een schilmesje.
🍴→ Komkommer kan eenvoudig worden gesneden en toegevoegd aan salades voor een verfrissende crunch. Je kunt het ook gebruiken als vulling voor sandwiches en wraps, of in dunne plakjes snijden en toevoegen aan drankjes zoals water met munt en komkommer. Daarnaast is komkommer een essentieel ingrediënt in gerechten zoals tzatziki en gazpacho. Eet ook de schil, juist daarin zitten veel van de vitaminen!
Koolrabi
❔→ Koolrabi is een knolgewas met een knapperige textuur en een milde, licht pittige smaak. Het wordt vaak rauw gegeten, maar kan ook worden gekookt, gestoomd of geroosterd. Koolrabi is rijk aan vezels, vitamine C en verschillende mineralen. De kleur is lichtgroen of licht- tot felpaars, zoals die van Azur Star.
🍴→ Koolrabi kan worden geschild en in dunne plakjes gesneden worden toegevoegd aan salades voor een knapperige textuur en een lichte pittige smaak. Je kunt het ook raspen en gebruiken in coleslaw of roerbakgerechten. Gekookte koolrabi is heerlijk als bijgerecht, gepureerd als koolrabipuree, of toegevoegd aan stoofschotels en soepen voor extra smaak en voeding.
Koolbloemetjes
❔→ Wanneer de koolsoorten in bloei staan, loopt de kooloogst ten einde. Maar de felgele bloemetjes, bijvoorbeeld van boerenkool, palmkool, paksoi en bladmosterd, zijn een kleurrijke toevoeging en bieden een frisse, knapperige en licht koolachtige smaak. Elke steel bevat enkele tientallen kleine bloemetjes, waardoor ze niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een smakelijke en voedzame toevoeging vormen aan verschillende gerechten.
🍴→ Koolbloemen zijn veelzijdig in gebruik. Je kunt ze eenvoudig toevoegen aan salades voor een kleurrijke en smaakvolle twist. Daarnaast kun je ze ook gebruiken als garnituur op sandwiches, wraps of als decoratie op andere gerechten. Serveer ze ook eens met een dressing van citroen, olijfolie en een snufje zout en peper. Hierdoor behouden ze hun knapperige textuur en subtiele smaak.
Koolscheuten of boerenbimi
❔→ Koolscheuten zijn de malse bloemstengels van boerenkool en palmkool. Ze lijken erg op bimi of broccoli, maar hebben een slankere, langere stengel en kleinere bloemknoppen. Ze hebben een milde, zoete smaak en een knapperige textuur. Koolscheuten zijn een voedzame groente, rijk aan vitamines zoals vitamine C, vitamine K en foliumzuur, evenals mineralen zoals calcium en ijzer. Heerlijk in de wok of kort gekookt met een vinaigrette. Bloemen die al open zijn geven extra kleur en zijn prachtig in een salade.
🍴→ Boerenbimi kan op verschillende manieren worden bereid. Een populaire methode is om het te stomen tot het knapperig is maar toch nog beetgaar, en vervolgens te serveren met een sausje zoals hollandaisesaus of een vinaigrette. Je kunt de scheuten ook roosteren in de oven met olijfolie, knoflook en citroen voor een smaakvolle bijgerecht. Daarnaast is het heerlijk in roerbakgerechten, pasta’s, en quiches.
Koriander
❔→ Koriander is een kruid met een frisse, citrusachtige smaak en wordt vaak gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld. Het wordt vaak toegevoegd aan curry’s, soepen, salades, salsa’s en als garnering voor gerechten. Koriander is rijk aan vitamine A, vitamine K en antioxidanten.
🍴→ Koriander kan worden gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Voeg het toe aan curry’s, soepen, roerbakgerechten, salsa’s en guacamole voor extra smaak en aroma. Daarnaast is koriander een essentieel ingrediënt in gerechten zoals pico de gallo, Thaise noedelsoep en Indiase chutneys.
Laurier
❔→ In de klassieke oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. Deze bladeren groeien aan een wintergroene struik, die wel 100 jaar kan worden. Laurier is meestal gedroogd verkrijgbaar, maar verse laurier is erg lekker. Als je de bladeren in de vensterbank laat liggen, drogen ze overigens vanzelf en kun je ze ook later nog gebruiken. Laurier is ook bekend van laurierdrop.
🍴→ Laurier geeft een krachtige, aromatische en hartige smaak aan stoofpotten, soepen, braadgerechten en sauzen. De aromatische geur van laurier laat andere smaken en kruiden zoals bv. peterselie en tijm beter uitkomen. Voeg laurier toe aan stoofpotten en soepen, aan tomatensauzen, vis- en vleesschotels, maar ook aan bonen- en graangerechten. Een blaadje laurier in het kookwater van bv. aardappelen of rijst vervangt het snuifje zout. 1 tot 2 laurierbladeren zijn meestal genoeg voor de meeste gerechten van 6 porties.
❗→ Verwijder de blaadjes voor het serveren, want je eet ze niet op.
Lavas
❔→ Lavas, ook wel bekend als maggikruid, is een aromatisch kruid met donkergroene bladeren die lijken op die van selderij. Het heeft een sterke, pittige smaak die doet denken aan bouillonblokjes, waardoor het een populaire smaakmaker is in de keuken. Lavas is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer.
🍴→ Lavas kan vers of gedroogd gebruikt worden in verschillende gerechten. Voeg verse, gehakte lavas toe aan soepen, stoofschotels, sauzen en marinades voor een hartige smaak. Het past ook goed in salades en bij aardappelgerechten. Gebruik lavas met mate, omdat de smaak snel overheersend kan zijn. De stelen kunnen meegekookt worden in bouillons voor extra diepte en smaak. Probeer lavas ook in kruidenboters en als onderdeel van een kruidenmix voor een unieke smaakervaring.
Meiraap
❔→ Meiraapjes geven het begin van de lente aan! De ‘Milanese Witte Roodkop’, een prachtig wit-paars knolletje, is een knolgewas met een lichtzoete, pittige smaak en een knapperige textuur. Het wordt vaak rauw gegeten, maar kan ook worden gekookt, gestoomd, gebakken of geroosterd. Meiraap is rijk aan vezels, vitamine C en verschillende antioxidanten.
🍴→ Meiraap kan worden geschild en in dunne plakjes gesneden worden toegevoegd aan salades voor een knapperige textuur en een lichtzoete smaak. Als je ze raspt en een klein beetje citroensap en zout toevoegt, heb je een snel en heerlijk fris bijgerecht. Je kunt het ook koken, roosteren of bakken, of toevoegen aan stoofschotels, soepen en ovenschotels voor extra smaak en voeding.
Mesclun of salademix
❔→ Mesclun, ofwel salademix, is een mix van jonge bladgroenten zoals sla, rucola, spinazie, mizuna en andere kruiden. Het wordt vaak gebruikt als basis voor salades en biedt een verscheidenheid aan smaken en texturen. Mesclun is rijk aan vezels, vitamines en mineralen en geeft een sprankelende kleur op je bord.
🍴→ Mesclun kan worden gebruikt als basis voor salades of toegevoegd worden aan sandwiches, wraps en pizza’s voor extra smaak, kleur en voeding. Je kunt het ook mengen met andere groenten en kruiden voor een kleurrijke en smaakvolle salade. Daarnaast is mesclun heerlijk als garnering voor gerechten zoals soepen, stoofschotels en omeletten.
Munt
❔→ Munt is een aromatisch kruid met heldergroene, gekartelde bladeren en een verfrissende, koele smaak die herkenbaar is uit bijvoorbeeld tandpasta en thee. Er zijn verschillende soorten munt, waaronder pepermunt en appelmunt, elk met hun eigen subtiele smaakverschillen. Munt is rijk aan antioxidanten en bevat vitamine A, ijzer en mangaan.
🍴→ Munt is veelzijdig en kan zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Voeg verse muntblaadjes toe aan salades, vooral in combinatie met fruit zoals watermeloen of sinaasappel, voor een verfrissende toets. Munt is ook heerlijk in warme en koude dranken zoals thee, cocktails (denk aan mojito’s), of gewoon in water voor een verfrissende smaak. Gebruik het ook in sauzen zoals tzatziki, of in een couscoussalade. Munt kan zelfs verwerkt worden in desserts zoals chocolademousse of ijs voor een extra frisheid.
Oost-Indische kers
❔→ Oost-Indische kers is een eetbare bloeiende plant met heldergroene bladeren en felgekleurde bloemen die een pittige, peperachtige smaak hebben. Zowel de bladeren als de bloemen worden vaak gebruikt in salades, sauzen, pesto’s en als garnering voor gerechten. Oost-Indische kers is rijk aan vitamine C, vitamine K en antioxidanten.
🍴→ Oost-Indische kers kan worden toegevoegd aan salades voor een pittige kick en een kleurrijke presentatie. Je kunt het ook gebruiken om pesto’s en sauzen te maken, of als garnering voor soepen, stoofschotels en sandwiches. De bloemen van Oost-Indische kers kunnen ook worden gevuld met roomkaas of gebruikt worden als decoratie voor taarten en desserts.
Palmkool of Cavolo Nero
❔→ Palmkool is een donkergroene kool die palmvormig groeit. Dat verklaart de Nederlandse en de Italiaanse naam: cavolo nero betekent zwarte kool. De oorsprong ligt dus in Italië en de soort werd al in de Romeinse tijd gegeten. Qua gebruik lijkt het erg op boerenkool, maar deze soort is wat minder winterhard en dus minder lang verkrijgbaar.
🍴→ Je kunt palmkool dus goed klaarmaken als boerenkool. Erg lekker (en kleurrijk) is het ook om de bladeren gesneden toe te voegen aan een pompoenschotel. Doe je ze erdoor, dan blijven ze zacht, maar voeg je ze later op de schotel toe, dan worden ze lekker knapperig. Toevoegen op pizza of plaattaart is ook een goed idee.Bijvoorbeeld op deze manier: Kale, onions and chestnuts | River Cottage. En ook palmkoolchips zijn een aanrader! Heerlijk en simpel om te maken (even googelen), met olijfolie, zout en sesamzaad of chilivlokken (gehakt pepertje).
Paprika
❔→ Paprika’s hebben een zoete en sappige smaak, met een milde tot matige kruidigheid, afhankelijk van de variëteit. De rode, gele en oranje paprika’s zijn over het algemeen zoeter van smaak, terwijl groene paprika’s iets meer bitterheid kunnen hebben. De smaak varieert ook afhankelijk van de rijpheid van de paprika. Hoe rijper de paprika, hoe zoeter en smaakvoller hij zal zijn.
🍴→ Paprika’s zijn veelzijdig in gebruik en voegen een heerlijke zoete smaak toe aan gerechten. Ze kunnen rauw worden gegeten als snack, toegevoegd worden aan salades voor een knapperige textuur en zoete smaak, of gevuld worden met een smakelijke vulling van rijst, gehakt en kruiden. Geroosterd, gegrild, gebakken of toegevoegd aan sauzen, brengen paprika’s een unieke zoete smaak en heldere kleur naar verschillende gerechten.
Patisson
❔→ De Patisson is een kleine, ronde, grillige jonge pompoen met een milde, nootachtige smaak en een zachte textuur. Patisson kan worden gekookt, gebakken, gestoomd of geroosterd en is door zijn formaat ook perfect om te vullen. De witte variant is erg mooi!
🍴→ Patisson kan worden bereid door het in plakjes te snijden en met kruiden en olijfolie in de oven te roosteren. Je kunt het ook vullen met een mengsel van rijst, groenten en kaas en vervolgens bakken tot het gaar is. Een andere optie is om het te roerbakken of stomen en te serveren met een klontje boter en verse kruiden.
Pepers
❔→ Pepers zijn er in vele soorten, kleuren en maten en vooral ook in verschillende graden van heetheid. We telen verschillende soorten, met elk hun specifieke eigenschappen, maar allemaal mooi! Sommige pepers zijn goed te bewaren door ze op een droge plek te laten drogen. Eenmaal droog kun je ze in een potje doen en er lang van eten. De variëteit Biquinho Amarela is bijzonder omdat het een zoete peper is. Ze laat een warme gloed achter in je mond kan prima rauw worden gegeten. Ze zijn ook perfect om in te maken in zoet-zuur.
🍴→ Proef voor je pepertjes toevoegt in je gerecht hoe heet ze zijn! Meestal voeg je ze in kleine stukjes gesneden toe. Als je ze heel laat, wordt het gerecht minder pittig. Je kunt de zaadlijsten en zaden verwijderen, maar ook laten zitten: dat maakt het wel heter 🌶️. Naast verse gerechten, kunnen pepers ook heel goed gebruikt worden bij het inmaken of fermenteren van groenten om deze nog meer smaak te geven. In dit geval voeg je meer toe dan je aan een vers gerecht zou doen, omdat de heetheid door de bereiding wat afzwakt. Of je kunt er natuurlijk sambal van maken!
Peterselie
❔→ Peterselie is een veelzijdig kruid met heldergroene, gekrulde of platte bladeren. Het heeft een frisse, licht peperige smaak en is rijk aan vitamine K, vitamine C en antioxidanten. Peterselie wordt vaak gebruikt als garnering, maar het is ook een smaakvolle toevoeging aan veel gerechten.
🍴→ Peterselie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Voeg verse, gehakte peterselie toe aan salades, soepen en stoofschotels voor een frisse smaak. Het kan ook worden gemengd in sauzen zoals chimichurri of pesto. Probeer peterselie als garnering over gegrilde vis, vlees of groenten. Peterselie behoudt zijn smaak het beste wanneer het aan het einde van het kookproces wordt toegevoegd. Gebruik peterselie ook in kruidenboter of als onderdeel van een kruidenmix voor extra smaak.
Pompoen
❔→ We hebben verschillende varianten. Buttercup Burgess, een beetje vierkantig en donkergroen, met een grijzig/lichtgroene onderkant. Groene Hokkaido ook donkergroen, maar wat grijziger en rond. Beide hebben geel/oranje vruchtvlees met een lekkere, nootachtige smaak. Sweet dumpling is een pompoen met wit-groene ribben. Bij bewaring kleurt het groen langzaam oranje. En we hebben Solor, een oranjerode pompoen met oranje vruchtvlees. Buttercup Burgess en Solor zijn ongeveer een kilo per stuk, Groene Hokkaido wat groter en Sweet dumpling wat kleiner (mooi maatje voor 1 persoon). Echter, in sommige jaren blijven ook de grotere pompoenen klein. Pompoenen kun je op een droge plek (niet in de koelkast) vaak nog enkele weken tot maanden bewaren. Het vruchtvlees wordt dan ook nog wat zoeter. Controleer ze wel af en toe, want soms geven ze het eerder op.
🍴→ Je kunt er natuurlijk soep van maken, maar probeer ze ook eens te roosteren in de oven (met gedroogde pruimen! en/of sinaasappel). Je kunt dat simpel met wat olie doen, maar insmeren met een dressing van olie, citroenrasp, citroensap, gember en wat agave/rijststroop of honing en dan bakken is ook erg lekker. Voor extra smaak voeg je de dressing ook nog bij het opdienen toe. Of maak een Tarte tatin van pompoen, mijn favoriet (recept van Mari Maris, ook de hartige variant). Ik maak meestal de hartige versie hiervan: ik laat de suiker uit het deeg weg en voeg bij de vulling dun gesneden (rode) ui, gesnipperde knoflook, gesnipperde salie, en gehakte walnoten toe. In plaats van de karamel gebruik ik kweepeergelei, maar dat moet je dan weer net hebben. Met cranberries is ook een optie, of gebruik wat perensiroop. En opdienen met een toef crème fraîche of yoghurt. Mmmm!
Pompoenpitten kun je ook goed eten. Haal ze uit het vruchtvlees (dit gaat makkelijk als je dat in een bakje water legt, omdat de pitten drijven), dep ze droog en spreid ze uit over een bakplaat. Strooi er wat zout over en/of chilivlokken en bak ze tot ze beginnen te kleuren in de oven (kan trouwens ook in een koekenpan). Ze bollen dan wat op en soms poffen ze. Dien ze op als knappertje bij je pompoenschotel of eet ze zo als snack tussendoor. De pitten van Buttercup burgess en Sweet dumpling zijn erg lekker. Die van Solor zijn wat grover en daardoor minder lekker (maar probeer het eens). Pompoenpitten die je in de winkel koopt zijn van een speciale soort die geen hard schilletje hebben. Ook prima te telen, maar omdat het vruchtvlees minder lekker is, hebben wij ze niet in ons assortiment.
Prei
❔→ Prei is een groente met een milde, zoete smaak en wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, quiches en als bijgerecht. Het heeft een knapperige textuur en is rijk aan vezels, vitamine K en verschillende mineralen. De hele plant is eetbaar: het witte en lichtgroene gedeelte is heerlijk mals en zacht, het donkergroene deel is wat stugger, maar heeft veel smaak. Zelfs de worteltjes zijn eetbaar.
🍴→ Prei kan worden gesneden en toegevoegd worden aan soepen, stoofschotels, ovenschotels en quiches voor extra smaak en textuur. Bak preiringetjes met wat knoflook even aan, tot ze zacht beginnen te worden, voeg een flinke eetlepel mosterd toe en garneer het met geroosterde hazelnoten. In combinatie met popoenpuree is dit een overheerlijk gerecht (leg de prei en vervolgens de hazelnoten op de pompoenpuree en rooster dit even in de oven!). Prei kan ook in grotere stukken worden gestoofd, gebakken of gegrild en dan worden geserveerd als bijgerecht. Tenslotte voegt vooral jonge prei een mooie smaak toe aan pastagerechten en salades.
Pronkboon
❔→ Pronkbonen, zijn prachtig om te zien en zijn peulvruchten met een knapperige textuur en een zoete smaak. De ‘Lady Di’ heeft knalroze met zwarte bonen in groene peulen. De peulen van Moldovenesti Buffalo bevatten grote, witte bonen. Je kunt zowel de bonen als de peulen eten. Net als alle peulvruchten zijn ook pronkbonen een goede bron van eiwitten.
🍴→ Omdat de peulen wat stevig en soms draderig zijn, is het een goed idee om ze als snijbonen klaar te maken (schuin in dunne reepjes snijden, met de zaden er gewoon nog in). Je kunt ze koken, stomen of roerbakken. Zorg dat ze nog knapperig zijn en dien ze op met kruiden en olijfolie of voeg ze toe aan salades, roerbakgerechten, quiche of soep.
Raapsteel
❔→ Raapstelen zijn de jonge blaadjes van meiraap, koolraap of Chinese kool. Het is één van de vroege “voorjaarsblaadjes” die na een lange winter weer verse vitamine C aan onze maaltijden toevoegen. We kennen ze ook als bladmoes, snijmoes, keeltjes of snijkool.
🍴→ Net als de andere voorjaarsblaadjes: rauw in een salade of door een stamppot of pasta. Kort stoven zou ook kunnen. De steeltjes kun je ook gewoon mee-eten. Even wat kleiner snijden kan dan fijn zijn.
Radicchio
❔→ Radicchio is familie van de witlof. De kroppen kunnen vast of wat losser zijn en zijn meestal rood, maar er zijn ook soorten in andere kleuren.
🍴→ De smaak ik wat bitter, vergelijkbaar met andijvie. Meestal wordt radicchio rauw gegeten, maar het is ook heel lekker om te stoven. Snijd een kropje in parten, smeer die in met wat olie en honing. Voeg eventueel zout en peper toe en bak ze in een koekenpan of in de oven (stoof ze bijvoorbeeld de laatste 10 minuten mee op een ovenschotel). Zo past het goed bij gestoofde bieten!
Radijs
❔→ Radijs is een kruisbloemige (dat zie je aan de vorm van de bloemen), net als kolen, mosterd(blad) en rucola. Wist je dat radijs ook ijzer bevat? IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, wat zorgt voor zuurstoftransport in je bloed. Onze vroege radijs heet “Sora” en kan best groot worden en nog steeds knapperig zijn. Radijs Rudolf doet zijn naam eer aan. Als je het blad verwijderd (je kunt het blad ook eten!), blijven radijzen langer goed in de koelkast.
🍴→ Gewoon zo, tussendoor: lekker pittig en knapperig. In schijfjes door salade of op je brood (met (room)kaas). Als snack voor de tv kan ook! Je kunt ze ook kort bakken. Of snij ze in dunne plakjes, voeg limoen- of citroensap (zoveel dat je het er goed door kan omscheppen) en wat zout toe, zet even in de koelkast (bijvoorbeeld terwijl je de rest van het eten bereid). Verder is radijs, net als rettich, een fijne toevoeging in kimchi. Wist je dat je het blad ook kan eten? Het verse loof geeft rauw verwerkt een pittige smaak aan een gemengde salade. Als het blad wat ouder is, kan het wat ruw zijn: maak er dan een pittige pesto van.
Rettich
❔→ De grote broer van de radijs. Je eet de lange wortel van deze plant, die vaak wit is, maar ook vele andere kleuren zijn mogelijk. De smaak is, net als van radijs, mild tot pittig. Rettich wordt veel gebruikt in de aziatische keuken. Als je het blad verwijderd, blijft de wortel langer goed in de koelkast.
🍴→ Je eet de wortel, rauw of gekookt. Rauw (in dunne plakjes of geraspt) als rauwkost met (of in plaats van) salade, of even ingelegd in een zuurtje (zie onder radijs). Ingelegd in azijn, zout en suiker, wordt het een frisse pickle. Rettich is ook heerlijk op de borrelplank overigens! En het is een klassieke toevoeging in kimchi.
Rode biet (of gele biet)
❔→ Bieten, of kroten, zijn meestal rood, maar ze zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren, zoals geel of rood-witgestreept. Naast de bieten zelf, kun je van dit knolgewas ook de bladeren eten. Heel jong bietenblad vind je vaak in slamixen. Oudere stengels en blad is vergelijkbaar met snijbiet, maar wat taaier. Door de stengels klein te snijden en met de bieten mee te laten koken, zijn ze toch lekker.
🍴→ Bieten (en dus ook de stengels en het loof) zijn zowel rauw als gekookt of gestoofd te eten. Snij bijvoorbeeld hele dunne plakjes (met een mandoline als je die hebt!) van een rauwe biet en verwerk die in een salade of dien ze zo op, met wat olie, azijn, zout en peper. Gekookt en in blokjes of plakken gesneden, zijn ze heerlijk in combinatie met feta. Eén van onze favorieten is om de bieten in de oven klaar te maken: snij ze in parten, besprenkel met olijfolie in een braadslee en kruid ze met venkelzaad, korianderzaad, paprikapoeder, een pepertje en rozemarijn. Hussel door elkaar en zet ze in de oven (190 graden). Voeg na een half uur rode uien (partjes) en sinaasappelpartjes (velletjes eraf) en lekker veel tenen knoflook toe. Omscheppen en weer 30 minuten in de oven (of tot de bietjes gaar zijn). Lekker met linzen en een frisse salade en ook heel lekker met gestoofde radicchio!
* Je kunt de bieten ook even voorkoken, dat scheelt oventijd.
Rozemarijn
❔→ Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw, maar ook een lekker kruid om mee te koken.
🍴→ De naaldjes van de takjes snipper je meer of minder fijn en voeg je toe aan diverse ovenschotels. Gebakken aardappels (in oven of koekenpan) met rozemarijn is een heerlijk zomers gerecht.
Rucola
❔→ Ook wel Raketsla of Zwaardherik genoemd. Het zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid en wordt al sinds de Middeleeuwen rond de Middellandse Zee geteeld. Sinds eind vorige eeuw is het ook in onze streken te krijgen. We hebben zowel de wilde als een gecultiveerde variant.
🍴→ Door de pittige kick en knapperige structuur, is rucola een welkome smaakmaker in salade, op pizza of een pastaschotel. Of voeg het toe op je boterham met (room)kaas (of pindakaas!). Ook de bloemen zijn eetbaar: fleur er een salade mee op!
Russische bladkool
❔→ Russische bladkool is een winterharde bladgroente met gekrulde bladeren en een milde, zoete smaak, die dus ook in het winterseizoen beschikbaar is. Het lijkt op boerenkool of palmkool en kan ook zo gebruikt worden. Ook de scheuten en bloemen zijn eetbaar.
🍴→ Russische bladkool kan worden bereid door het te koken, te stoven of te stomen tot het zacht is. Het kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en curry’s voor extra voeding en smaak. Je kunt het ook roerbakken met knoflook en olijfolie, of toevoegen aan pastagerechten en ovenschotels.
Salie
❔→ Salie is een aromatisch kruid met een sterke, kruidige smaak en een licht bittere ondertoon. Het wordt vaak gebruikt in Mediterrane gerechten, zoals stoofschotels, pasta’s, sauzen en vullingen voor gevogelte, maar je kunt het ook als thee klaarmaken. Ook wordt dit kruid geprezen om haar geneeskrachtige en rustgevende werking: de Latijnse naam . Het wordt gebruikt als natuurlijk middel tegen keelpijn en spijsverteringsproblemen. Salie bevat antioxidanten en vitamine A, C, calcium en ijzer.
🍴→ Vanwege de diepe smaak, past salie goed bij herfstgerechten en traybakes. Salie versterkt de heerlijke smaak van pompoen en is onmisbaar in uiensoep. Je hebt er maar een paar blaadjes van nodig per gerecht, die je snippert of in zijn geheel meekookt. Je hoeft ze voor het opdienen niet te verwijderen zoals bij laurier.
Sint-jansui
❔→ De sint-jansui is de vroegste ui die we kennen en wordt al meer dan 100 jaar rondom Utrecht geteeld. Tegenwoordig is hij zeldzaam geworden en opgenomen in de Ark van de Smaak. Verwerkt als stengelui/lente-ui smaakt de Sint-Jansui het best. De smaak is goed, lekker pittig en neigt iets naar knoflook. Traditioneel is de oogst tot 24 juni (Sint Jan), waardoor dit uitje aan zijn naam komt.
🍴→ Sint-jansuien kunnen worden gesneden en toegevoegd aan salades, sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten voor extra smaak en textuur. Ze kunnen ook worden gebruikt in dressings, marinades en als smaakmaker in soepen. Sint-jansuien zijn ook heerlijk om te roosteren, te bakken of te grillen als bijgerecht bij vlees, vis of groenten. Ze worden soms ook gebruikt als smaakvolle toevoeging aan omeletten of quiches.
Sjalot
❔→ De sjalot, zoals de ‘Red Sun’, is een kleine, ovaalvormige ui met een milde, zoete smaak en een licht pittige nasmaak. Het wordt vaak gebruikt in verschillende gerechten, zoals soepen, sauzen, stoofschotels, en als smaakmaker in dressings en marinades.
🍴→ Sjalotten kunnen worden gesneden en toegevoegd aan soepen, sauzen en stoofschotels voor extra smaak en textuur. Ze kunnen ook worden gebakken of gekarameliseerd als bijgerecht, of rauw worden gebruikt in salades en dressings. Sjalotten zijn ook heerlijk om te roosteren of te grillen als bijgerecht.
Sla
❔→ Sla, zoals Bataviasla, Cocarde en Eikenbladsla zijn bladgroenten met verschillende texturen, kleuren en smaken. Bataviasla heeft knapperige, gekrulde bladeren, Cocarde heeft een decoratief uiterlijk en een zachte smaak, Eikenbladsla Salad Bowl heeft een boterachtige textuur en een milde smaak. We hebben ook Bataviasla, Bindsla en Mesclun.
🍴→ Door de diversiteit in bladvorm en -kleur kun je met sla mooie salades samenstellen. Maak ze nog kleurrijker door er wat bloemen overheen te doen. Bijvoorbeeld die van bieslook, bladmosterd, paksoi, raapsteel of radijs.
Slangenradijs
❔→ Slangeradijs, ofwel rattenstaartje of radijsvruchtjes, zijn de vruchten van radijs. Ze zien eruit als een soort peultje. De planten bloeien maanden achter elkaar en produceren dus heel veel vruchtjes. Ze maken, geen klassieke radijsjes (knolletjes). Door de bloemenzee, zijn het zeer aantrekkelijke planten voor insekten. Van slakken hebben de vruchtjes nauwelijks last (wat bij “normale” radijsjes wel anders is)
🍴→ Ze zijn in hun geheel (rauw) te eten en hebben een pittige smaak (zoals radijs): lekker op brood of in salade of als snackje tussendoor.
Snijbiet
❔→ Wordt ook wel warmoes genoemd, vooral de variant met witte stelen. Snijbiet is er in vele kleuren. De stelen zijn groen, wit, geel, oranje, roze of rood (ook nog in verschillende tinten). Een mix van kleuren wordt vaak regenboogsnijbiet genoemd. Hoe dikker de stelen, hoe langer ze houdbaar zijn. Ook loof van bieten kan op dezelfde manier verwerkt worden.
🍴→ Van snijbiet eet je zowel de stelen als het blad. Beide kunnen rauw of gestoofd/gekookt gegeten worden. Het is een smaakvolle, makkelijk te bereiden groente met heel veel mogelijkheden. Het blad kan bereid worden “als spinazie” en in veel gerechten dit ook vervangen. De stelen kun je in stukken snijden en kort stoven, roerbakken of koken. De zoet-zoutige smaak komt heel goed tot zijn recht met roomkaas en mozzarella, bijvoorbeeld op een plaattaart of pizza (fritta!): even voor-roerbakken, en zowel steel als blad gebruiken! Toevoegen in lasagne of pastasaus is ook een aanrader.
Sperzieboon of slaboon
❔→ Sperziebonen worden redelijk jong, met peul en zaden gegeten. Ze worden ook wel slabonen of haricot vert (de kleine, zeer jonge variant) genoemd. Of gewoon “boontjes”. Ze zijn vaak lang en groen, maar er zijn ook gele en paarse varianten!. Net als alle boonsoorten, zijn ze eiwitrijk en bevatten ze verschillende vitaminen en mineralen.
🍴→ Sperziebonen zijn veelzijdig en kunnen worden gekookt, gestoomd of geroerbakt. In de rauwe bonen zit lectine, wat een giftige stof is. Beperk het eten van rauwe bonen daarom tot slechts enkele stuks! Verhitting (10 min) maakt lectine onschadelijk, dus eet ze gekookt. Kort koken en vervolgens marineren met een dressing naar keuze geeft een heerlijke (warme of koude) salade. Of voeg ze toe aan roerbakgerechten voor extra crunch.
Spinazie
❔→ Wij oogsten spinazie wat later dan heel jong, zoals ook in vele andere landen gebruikelijk is. Spinazie bevat veel calcium (goed voor je botten), ijzer en ook veel carotenoïden (provitamine A: zie Andijvie). Daarnaast is spinazie rijk aan nitraat, waaruit nitriet gevormd kan worden. In grote hoeveelheden is nitriet schadelijk, maar de positieve effecten van groente is (veel) groter. Nitraatrijke groenten kun je dus normaal eten, ook in combinatie met vis.
🍴→ Net als veel van de andere “blaadjes”: lekker rauw, kort gestoofd, door pasta.
Spruitkool, of spruitjes
❔→ Spruitkool Igor is een stevige, compacte spruitkoolvariëteit. De spruitjes groeien dicht op elkaar aan lange stelen. Igor heeft een milde, nootachtige smaak en is rijk aan vitamine C en vezels.
🍴→ Spruitjew kunnen gekookt, gestoomd, geroosterd of zelfs rauw gegeten worden. Probeer ze te roosteren met olijfolie en balsamicoazijn voor een heerlijke smaak. Snijd ze rauw, in hele dunnen plakjes als toevoeging in een salade of garnering van een stoofschotel. Of kook ze mee in stoofschotels voor extra textuur en smaak. Geroerbakte spruitjes met hazelnoten en sinaasappeldressing is ook een aanrader!
Stengelsla of aspergesla
❔→ Stengelsla, ook bekend als aspergesla, is een specialiteit uit Oost-Azië. Zoals de naam al doet vermoeden, eten we de lange, verdikte, sappige, licht bittere, knotsvormige stengels. Het heeft een frisse, knapperige textuur en een lichte smaak die doet denken aan koolrabi en sla.
🍴→ Schil de stengels voor gebruik. Ze kunnen rauw of gekookt, gestoomd of gebakken worden gegeten. Rauw vormen ze een verfrissende toevoeging in salades. Of roerbak ze mee in een Oosters wokgerecht.
Tomaat
❔→ Black Cherry, Rondobella, Sunviva, Virginia Sweets en Vivagrande zijn allemaal tomatenvariëteiten met verschillende kleuren, vormen en smaken. Black Cherry heeft kleine, zoete vruchten, terwijl Rondobella en Sunviva groter zijn en een intense smaak hebben. Vivagrande heeft een zoete, sappige smaak en Virginia Sweets is een enorme, geel-oranje tomaat. Alle soorten die we hebben zijn uitgekozen om hun smaak.
🍴→ Tomaat is heerlijk rauw in salades, op sandwiches of als snack. Gebruik ze ook in pastasauzen, soepen, of geroosterd met olijfolie en kruiden voor een intensere smaak.
Tuinboon, Tuinboontoppen
❔→ Tuinbonen zijn grote, platte peulen met zachte, groene bonen erin. Vooral de bonen (al dan niet dubbelgedopt) worden vaak gegeten, maar ook de peulen zijn te bereiden (vooral als ze nog wat jonger zijn). De tuinboontoppen zijn de jonge, zachte scheuten van de plant. Beide zijn rijk aan eiwitten, vezels en verschillende voedingsstoffen.
🍴→ Tuinbonen kunnen worden gekookt, gestoomd of gebakken en vervolgens gepeld en toegevoegd aan salades, stoofschotels of als bijgerecht. Tuinboontoppen kunnen rauw worden gegeten in salades of kort worden gebakken met knoflook en olijfolie.
Ui: geel, rood en wit
❔→ Gele uien zijn de meest voorkomende uien en hebben een bruin-gele schil met een witte binnenkant. Ze hebben een scherpe, pittige smaak wanneer rauw, maar worden zoet en zacht bij het koken. Rode uien hebben een diepe paarse kleur en zijn iets zoeter en milder van smaak dan gele uien. Rode uien worden vaak rauw gebruikt vanwege hun milde smaak en aantrekkelijke kleur. Witte uien hebben een witte schil en binnenkant, en een scherpe, knapperige textuur. Ze zijn vaak iets milder en zoeter dan gele uien, met een iets minder scherpe smaak. Uien zijn rijk aan vitamine C, kalium en vezels, en bevatten antioxidanten die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid.
🍴→ Gele uien zijn veelzijdig en kunnen in bijna elk gerecht gebruikt worden. Ze zijn ideaal voor soepen, stoofschotels en sauzen, waar ze hun zoete smaak ontwikkelen naarmate ze koken. Gebruik gele uien ook in roerbakgerechten, gekarameliseerd voor op een hamburger, of gebakken in een frittata. Ze kunnen rauw worden gegeten, maar hebben dan een pittige smaak. Rode uien zijn heerlijk rauw in salades, sandwiches, en salsas, waar hun milde zoetheid goed tot zijn recht komt. Ze kunnen ook worden gegrild, gebakken of gekarameliseerd om hun zoete smaak verder naar voren te brengen. Probeer rode uien in een chutney of ingelegd in azijn voor een knapperige, zure twist als bijgerecht. Witte uien zijn veelzijdig in gebruik en worden vaak rauw gegeten in salsas, salades en sandwiches vanwege hun mildere smaak. Ze zijn ook heerlijk in Mexicaanse en andere Latijns-Amerikaanse gerechten. Bovendien kunnen witte uien worden gebakken, gestoofd of gekookt in soepen en stoofschotels, waar ze een subtiele zoetheid aan het gerecht toevoegen. Probeer ze ook eens te gebruiken als basis voor een milde uiensoep of licht gebakken als topping voor een pizza of taco.
Venkel of Knolvenkel
❔→ Venkel heeft een zoete, dropachtige smaak. Het onderste deel van de stengel vormt een knol, die we eten. Maar ook de stengels en het fijne loof zijn eetbaar. Zelfs de bloemetjes en de zaden kunnen gegeten worden. Alles rauw of gekookt/gestoofd.
🍴→ In het voorjaar kun je venkel goed combineren in een salade (snij de knol in hele dunne plakjes en gebruik het sprietige loof als garnering). En in de winter is het een fijne groente om mee te stoven op een bakplaat met bijvoorbeeld pompoen, bataat, wortel, aardappel en/of bieten.
Winterpostelein
❔→ De groene blaadjes van winterpostelein zijn een welkome bron van vitamine C en mineralen als calcium, magnesium, en ijzer in het vroege voorjaar. Door de goudzoekers in Californië werd ze daarom ook gegeten om scheurbuik te voorkomen, dat door vitamine-C-gebrek veroorzaakt wordt.
🍴→ Blaadjes (inclusief de steeltjes!): rauw door een salade of stamppot. Kort gestoofd als spinazie. Of bijvoorbeeld door pasta, met wat room, knoflook of ui, zongedroogde tomaatjes en (room)(kaas). Als de steeltjes wat langer zijn, kan het fijn zijn om ze in stukken te snijden/knippen.
Wortel
❔→ Wortels hebben een zoete smaak en knapperige textuur. Door zorgvuldige selectie zijn wortels nu vaak oranje, maar ze zijn er van wit naar geel tot rood en paars. Ook de vorm kan nogal verschillen per variëtiet: Nantes worteltjes zijn lang en dun, terwijl Oxhella iets korter en dikker is. Alle wortels zijn rijk aan bètacaroteen, vitamine K en vezels.
🍴→ Worteltjes kunnen rauw worden gegeten als snack, geraspt in salades, gestoomd, gekookt, geroosterd of toegevoegd aan stoofschotels en soepen voor extra smaak en textuur. Ook het loof kan verwerkt worden in salades en pesto of je kan er soep van maken.
Wortelpeterselie
❔→ Wortelpeterselie lijkt op pastinaak, maar heeft een kruidige peterseliesmaak. Het heeft een knolvormige wortel en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in stoofschotels, soepen en puree. Het is rijk aan vitamine C, vitamine K en antioxidanten.
🍴→ Wortelpeterselie kan worden gekookt, gebakken, geroosterd, gestoofd of rauw worden gegeten. Voeg het toe aan stoofschotels voor extra smaak, of rooster het met olijfolie en kruiden voor een bijgerecht.
Recepten
Aarpeer-zoete aardappelsoep met boerenkool (of palmkool)
De bitterheid van de kool is een mooie tegenhanger bij de rijke herfstsoep. Variaties: gebruik pompoen of aardappel in plaats van of in combinatie met zoete aardappel. Of gebruik alleen aardpeer (verdubbeld dan de hoeveelheid). Gebruik snijbiet of catalogna in plaats van (of met) de kool. Je kunt de room en boter ook weglaten.
Ingrediënten
1 ui
2 tl olijfolie
400 g aardperen
400 g zoete aardappel
1 L bouillon (bijvoorbeeld: paddestoelenbouillon)
chilipeper naar smaak
150 mL room (optioneel)
25 g boter (optioneel)
350 g boerenkool of palmkool
2 tenen knoflook
4 tl olijfolie
sap van 1 citroen
zout en peper
Beschrijving
Snij de ui in stukjes en fruit ze op laag vuur in de olijfolie, tot ze zacht zijn (dit duurt 10-20 minuten). Boen ondertussen de aardpeer schoon (schillen is niet nodig) en snijd ze in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in blokjes van vergelijkbare grootte. Voeg de wortelgroenten toe aan de pan, wanneer de uien zacht zijn en laat ze met gesloten deksel ongeveer 10 minuten mee smoren om ze (met de ui) lekker zoet te laten worden. Snijd ondertussen de chilipeper in kleine stukjes en voeg deze ook toe. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat nog ongeveer 10 minuten koken tot de wortelgroenten zacht zijn. Voeg eventueel room en boter toe en pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
Haal de dikste nerven uit de kool en snijd de kool in repen. Pel de knoflook en snij de tenen in dunne plakjes. Verwarm (in een andere pan) olijfolie en roerbak de kool en knoflook tot de kool geslonken is (ongeveer 3 minuten). Voeg de citroensap, zout en peper toe en laat nog een minuutje doorbakken.
Dien de soep op in kommen en verdeel het koolmengsel als topping over de soepkommen.
Tarte-tatin met rode ui en tijm
Wanneer je ui langzaam gaart, karameliseert deze en wordt ze extra zoet. Deze taartjes zijn een heerlijk hapje vooraf, maar kunnen ook prima als borrelhapjes geserveerd worden. Door het gerecht als tarte tatin te bakken (dus op de kop), wordt het deeg heerlijk knapperig terwijl de vulling lekker zacht blijft. Je kunt ook een grotere taartvorm gebruiken om één taart te maken. Dit is een snelle versie met bladerdeeg, maar een eigen taartdeeg is ook zo gemaakt!
Ingrediënten
4 plakjes bladerdeeg
2 rode uien
~25 g boter
1 el suiker
1 el appelazijn
4 tl kweepeergelei (optioneel)
8 kleine takjes tijm
geitenkaas om te bestrooien (optioneel)
zout
Ook nodig
4 tartelettevormpjes of 6-8 cupcakevormpjes
Beschrijving
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakvormpjes in. Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
Schil de uien en snij elke ui in 8 parten (laat de kontjes aan de ui zitten, zodat de partjes niet uit elkaar vallen). Smelt de boter in een koekenpan en gaar de partjes ui langzaam (!) aan beide kanten tot ze zacht zijn. Voeg dan de suiker en azijn toe, draai de partjes door de pan zodat ze aan beide kanten bedekt zijn en laat ze nog een paar minuten pruttelen.
Snijd rondjes uit de bladerdeegplakjes die iets groter zijn dan je vormpjes. Kneed de resten bladerdeeg samen en rol ze opnieuw uit om meer rondjes te kunnen maken, tot je er voor elk vormpje één hebt. Heb je nog deeg over? Zie dan de tip hieronder.
Verdeel de tijm over de vormpjes. Voeg eventueel in elk vormpje wat kweepeergelei toe. Verdeel de partjes ui over de vormpjes en verdeel ook het kookvocht over de vormpjes. Leg op elk vormpje een rondje bladerdeeg en vouw het aan de randen een beetje naar binnen, zodat de vulling mooi is ingestopt. Bak in de tarte tatins 20-25 minuten in de oven, totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
Haal de vormpjes uit de oven en draai ze in een snelle beweging om: het is handig om een bord of plank op het vormpje (of bij cupcakes die aan elkaar vast zitten: op de vormpjes) te leggen en dit als geheel om te draaien). Pas op, het vocht is heet! Bestrooi eventueel met wat verkruimelde geitenkaas.
Serveer!
Tip: Kneed het bladerdeeg dat over is samen en rol het opnieuw uit. Snijd er stengels van, of steek er vormpjes uit (sterren!). Bestrooi deze eventueel met sesam (maak wat nat met melk of water) en bak deze mee in de oven. Leuk om erbij te serveren.