Informatie groente

Op deze pagina vind je informatie over de groente in de groentepakketten!

Ons aanbod bestaat uit ruim 60 verschillende groenten en varieert gedurende het seizoen. In grote lijnen: We beginnen het voorjaar met relatief veel “blaadjes”, gevolgd door wat vroege kolen. Daarna zien we vruchten zoals tomaat, courgette en komkommer, gevolgd door pompoenen en winterkolen.  

Hieronder beschrijven we kort welke groente je zou kunnen verwachten en geven we wat hints om ze te bereiden. Op internet zijn veel lekkere recepten te vinden, ook van de wat minder bekende groenten. Mari Maris, Yvette van Boven en Hugh Fearnley-Whittingstall hebben heerlijke recepten met groenten in de hoofdrol, maar ze zijn zeker niet de enige! Soms voegen we een link toe naar onze favorieten, maar ga vooral ook zelf op zoek! Kook je liever uit een boek, dan zijn hier een paar tips. 

  • Mari Maris: Mari plukt de dag. Mari heeft zelf een groentetuin en kookt (vegetarisch) met de seizoenen mee. In dit boek vind je voor elke dag minstens een recept. Je zult veel van de groenten in de tassen terugvinden, 
  • Hugh Fearnley-Whittingstall: Heel veel VEG! Bekend van River Cottage, veganistische recepten met ontzettend veel smaak.  
 Wat is het?Hoe eet je het?
Winterpostelein   De groene blaadjes van winterpostelein zijn een welkome bron van vitamine C en mineralen als calcium, magnesium, en ijzer in het vroege voorjaar. Door de goudzoekers in Californië werd ze daarom ook gegeten om scheurbuik te voorkomen, dat door vitamine-C-gebrek veroorzaakt wordt.  Blaadjes (inclusief de steeltjes!): rauw door een salade of stamppot. Kort gestoofd als spinazie. Of bijvoorbeeld door pasta, met wat room, knoflook of ui, zongedroogde tomaatjes en (room)(kaas). Als de steeltjes wat langer zijn, kan het fijn zijn om ze in stukken te snijden/knippen.
Bosknoflook Bosknoflook is jonge knoflook die nog geen bol gevormd heeft. De naam verwijst naar de manier waarop ze vaak aangeboden worden: in een bosje.  Je kunt de hele knoflook eten, zowel het witte deel, het (donker)groene deel en zelfs de worteltjes.  Lekker in salade (rauw) of gefruit als “gewone” knoflook. 
Rucola Ook wel Raketsla of Zwaardherik genoemd. Het zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid en wordt al sinds de Middeleeuwen rond de Middellandse Zee geteeld. Sinds eind vorige eeuw is het ook in onze streken te krijgen. Als smaakmaker in salade, op pizza of een pastaschotel. Ook lekker op een boterham met (room)kaas (of pindakaas!). Ook de bloemen zijn eetbaar: fleur er een salade mee op! 
Radijs Radijs is een kruisbloemige (let op de vorm van de bloemen!), net als kolen, mosterd(blad) en rucola. Wist je dat radijs ook ijzer bevat? IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, wat zorgt voor zuurstoftransport in je bloed. Onze vroege radijs heet “Sora” en kan best groot worden en nog steeds knapperig zijn. Gewoon zo, tussendoor: lekker pittig en knapperig. In schijfjes door salade of op je brood (met (room)kaas). Als snack voor de tv kan ook! Je kunt ze ook kort bakken.  Of snij ze in dunne plakjes, voeg limoen- of citroensap (zoveel dat je het er goed door kan omscheppen) en wat zout toe, zet even in de koelkast (bijvoorbeeld terwijl je de rest van het eten bereid). Wist je dat je het blad ook kan eten? Als wat ouder is, kan het wat ruw zijn: maak er dan een pittige pesto van. 
Andijvie We hebben twee variëteiten: “Nuance”, met een geel hart, en “Nummer Vijf2”, een breedbladige met een zachte smaak. Andijvie bevat veel carotenoïden (provitamine A), die in het lichaam omgezet kunnen worden in vitamine A. Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels. Ook is vitamine A belangrijk voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Andijvie is wat bitter van smaak en kan je op veel manieren klaarmaken. Rauw als salade (met sinaasappel en walnoten) of door de stamppot (met cashewnoten). Door pasta kan ook of (kort!) gestoofd.  
Spinazie Wij oogsten spinazie wat later dan heel jong, zoals ook in vele andere landen gebruikelijk is. Spinazie bevat veel calcium (goed voor je botten), ijzer en ook veel carotenoïden (provitamine A: zie Andijvie). Daarnaast is spinazie rijk aan nitraat, waaruit nitriet gevormd kan worden. In grote hoeveelheden is nitriet schadelijk, maar de positieve effecten van groente is (veel) groter. Nitraatrijke groenten kun je dus normaal eten, ook in combinatie met vis. Net als veel van de andere “blaadjes”: lekker rauw, kort gestoofd, door pasta. 
Bindsla of Romeinse sla Onze bindsla heeft een niet zo woke naam: Little Leprechaun. Het zijn kleinere, losse kropjes met mooi stevig donkerrood blad.  Traditioneel bond men de bladeren een aantal dagen voor het oogsten dicht om gelere bladeren te krijgen; vandaar de naam “bindsla”. Dat doen wij niet, want we vinden ze zo al heel mooi en lekker! Bindsla heeft wat stevigere bladeren en is daarom ook erg geschikt om te stoven. Probeer het eens: lekker zoet! Maar je kunt het ook gewoon als salade eten. 
Raapsteel Raapstelen zijn de jonge blaadjes van meiraap, koolraap of Chinese kool. Eén van de vroege “voorjaarsblaadjes”. We kennen ze ook als bladmoes, snijmoes of snijkool.  Net als de andere voorjaarsblaadjes: rauw in een salade of door een stamppot of pasta. Kort stoven zou ook kunnen. De steeltjes kun je ook gewoon mee-eten. Even wat kleiner snijden kan fijn zijn.   
Slamix Diverse soorten sla door elkaar gezaaid. Deze kunnen zeer jong geoogst worden als mesclun. Als we ze wat verder door laten groeien wordt het een mix van slakropjes en snijsla.  Door de diversiteit in bladvorm en -kleur kun je hier mooie salades mee samenstellen. 
Maak ze nog kleurrijker door er wat bloemen overheen te doen. Bijvoorbeeld die van bieslook, bladmosterd, paksoi, raapsteel of radijs. 
Bladmosterd of mosterdblad Pittig smakende bladeren die erg kunnen verschillen in vorm, kleur en grootte.   Het blad is rauw, bijvoorbeeld door de salade lekker pittig. Of als stamppot of pesto Ook kun je het blad stoven.