Lokale voedselgemeenschappen: een onderzoek

In de nazomer van 2020 werd ik in de boomgaard, tussen de kippen, geïnterviewd door onderzoeker Sandra van Kampen. Terwijl we in de schaduw van één van de grote appelbomen zaten, samen met een ontsnapte kip die gezellig om ons heen scharrelde, spraken we over hoe KipEigen functioneert als voedselgemeenschap (CSA). Aan de ene kant over de voordelen voor de leden, de dieren, duurzaamheid, en voor mij als initiatiefnemer. Maar ook spraken we over de dingen waar we als voedselgemeenschap tegen aanlopen. ‘Niet makkelijker, wel leuker’, is de oneliner die uit haar verkennende onderzoek volgde. Nederland is in totaal ruim 480 initiatieven rijk, die gezamenlijk zo’n 150.000 mensen van vers voedsel voorzien in de vorm van een lokale voedselgemeenschap. En dit aantal is groeiende! Lees hier het complete onderzoeksrapport.

Inmiddels is er in Hilversum nog een voedselgemeenschap van start gegaan, waar ik als bestuurslid bij betrokken ben. Voedselvereniging ‘Ons Eten Hilversum‘ draait nu sinds een paar weken. Leden kopen gezamenlijk via een online platform lokaal voedsel in, dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, aangevuld met de biologische groothandel.

Mooi dat er steeds meer aandacht is voor dit soort initiatieven. Met elkaar leveren we een belangrijke bijdrage aan de voedseltransitie!

Foto: Niels de Vries / Us Hôf